Szybkie ciasto biszkoptowe z truskawkami

Szybkie ciasto biszkoptowe z truskawkami
Zdjęcie - Szybkie ciasto biszkoptowe z truskawkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiStary i sprawdzony przepis, na lekkie ciasto biszkoptowe z letnimi owocami. Na początku ubijam jajka z cukrem na puszysty krem, następnie dodaję resztę produktów i wszystko mieszam. Ciasto bardzo dobrze się przechowuje, nie wysycha. Będzie smakowało do porannej kawy i herbaty ?

Zdjęcie - Szybkie ciasto biszkoptowe z truskawkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki
  • 4 duże jajka ( 5 mniejszych )
  • 3/4 szkl. cukru
  • 5 pełnych łyżek oleju ( u mnie z pestek winogron )
  • 1 i 1/2 szkl. mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki ulubionego aromatu do ciast
  • 300 g truskawek pokrojonych na mniejsze kawałki
Jaja ubijam z cukrem na najniższych obrotach na puszystą pianę. Dodaję przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Wszystko delikatnie mieszam. Na koniec dodaję olej i aromat. Całość delikatni mieszam. Spód tortownicy o średnicy 24 cm, wykładam papierem do pieczenia. Ciasto przelewam do foremki. Na wierzchu układam kawałki truskawek. Ciasto daję do lekko nagrzanego piekarnika. Piekę około 45 min. do suchego patyczka. Patyczek do szaszłyków wbity w ciasto powinien być suchy. Jeżeli pod koniec pieczenia wierzch ciasta się przypala, można przykryć ciasto kawałkiem folii aluminiowej. Gotowe ciasto odstawiam do przestudzenia, można posypać cukrem pudrem. Udanych wypieków ?

Zdjęcie - Szybkie ciasto biszkoptowe z truskawkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Szybkie ciasto biszkoptowe z truskawkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów