Szybki piernik przekładany powidłami

Szybki piernik przekładany powidłami

Zdjęcie - Szybki piernik przekładany powidłami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Szybki piernik przekładany powidłami to:

✅ wilgotne, aromatyczne ciasto na święta

✅ prosty, szybki przepis

✅ łatwe przygotowanie – wystarczy zmiksować wszystkie składniki.

To przepis z olejem Kujawskim z pierwszego tłoczenia, który powstaje z wyselekcjonowanych nasion rzepaku i jest naturalnym źródłem kwasów omega-3 i witamin A+K. Olej sprawdza się tu doskonale! Dzięki niemu ciasto jest wilgotne i dłużej zachowuje świeżość.

Składniki na szybki piernik przekładany powidłami:

  • 240 g mleka
  • 2 łyżki miodu naturalnego
  • 120 g erytrytolu lub 100 g cukru
  • 300 g mąki (u mnie uniwersalna bez glutenu, ale może być pszenna)
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka sody
  • 2 jajka
  • 100 g oleju Kujawski z pierwszego tłoczenia
  • 3 łyżki powideł + do przełożenia ciasta

Polewa:

  • 90 g gorzkiej czekolady
  • 70 g śmietanki 30%

Zdjęcie - Szybki piernik przekładany powidłami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Jak upiec szybki piernik przekładany powidłami?

Rozpuść miód i erytrytol (lub cukier) w mleku (nie gotuj). Odstaw do wystudzenia.

Do misy przesiej mąkę, kakao, przyprawę do piernika i sodę. Dodaj jajka, powidła, rzepakowy olej Kujawski i wystudzone słodkie mleko. Zmiksuj całość.

Przelej ciasto na piernik do formy o rozmiarach 20 x 10 cm.

Szybki piernik piecz w piekarniku temperaturze 170 stopni C z termoobiegiem przez 50 minut. Po wystudzeniu przełóż piernik powidłami i udekoruj polewą.

Jak zrobić polewę czekoladową do ciasta?

Podgrzej śmietankę, tylko nie gotuj jej. Kiedy będzie gorąca, wlej ją do miseczki z czekoladą. Po 2 minutach wymieszaj i gotowe!

Liczba porcji: 6
Czas przygotowania: 2 godz.
Stopień trudności: prosty przepis

Kategorie przepisów