Szybki piernik przekładany powidłami
Szybki piernik przekładany powidłami to:
✅ wilgotne, aromatyczne ciasto na święta
✅ prosty, szybki przepis
✅ łatwe przygotowanie – wystarczy zmiksować wszystkie składniki.
To przepis z olejem Kujawskim z pierwszego tłoczenia, który powstaje z wyselekcjonowanych nasion rzepaku i jest naturalnym źródłem kwasów omega-3 i witamin A+K. Olej sprawdza się tu doskonale! Dzięki niemu ciasto jest wilgotne i dłużej zachowuje świeżość.
Składniki na szybki piernik przekładany powidłami:
- 240 g mleka
- 2 łyżki miodu naturalnego
- 120 g erytrytolu lub 100 g cukru
- 300 g mąki (u mnie uniwersalna bez glutenu, ale może być pszenna)
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżki przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka sody
- 2 jajka
- 100 g oleju Kujawski z pierwszego tłoczenia
- 3 łyżki powideł + do przełożenia ciasta
Polewa:
- 90 g gorzkiej czekolady
- 70 g śmietanki 30%
Jak upiec szybki piernik przekładany powidłami?
Rozpuść miód i erytrytol (lub cukier) w mleku (nie gotuj). Odstaw do wystudzenia.
Do misy przesiej mąkę, kakao, przyprawę do piernika i sodę. Dodaj jajka, powidła, rzepakowy olej Kujawski i wystudzone słodkie mleko. Zmiksuj całość.
Przelej ciasto na piernik do formy o rozmiarach 20 x 10 cm.
Szybki piernik piecz w piekarniku temperaturze 170 stopni C z termoobiegiem przez 50 minut. Po wystudzeniu przełóż piernik powidłami i udekoruj polewą.
Jak zrobić polewę czekoladową do ciasta?
Podgrzej śmietankę, tylko nie gotuj jej. Kiedy będzie gorąca, wlej ją do miseczki z czekoladą. Po 2 minutach wymieszaj i gotowe!
Liczba porcji: 6
Czas przygotowania: 2 godz.
Stopień trudności: prosty przepis