Szybki makaron z mielonym mięsem w stylu włoskim

Szybki makaron z mielonym mięsem w stylu włoskim

Dobry, szybki i pożywny obiad dla całej rodziny. Mięso i warzywa smażę, a następnie gotuję na małym ogniu. Na koniec dodaję makaron i starty ser dojrzewający. Makaron możesz ugotować osobno, możesz też gotować go na patelni razem z mięsem i warzywami, wtedy zanurz go w sosie. Wybieraj mniejsze makarony z mąki durum. Smacznego 🙂

Zdjęcie - Szybki makaron z mielonym mięsem w stylu włoskim - Napiecyku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na szybki makaron z mielonym mięsem w stylu włoskim:

  • 200 g mielonego mięsa wieprzowego lub udźca indyka
  • 150 g drobnego makaronu świderki
  • puszka pomidorów krojonych bez skórki
  • por ( jasna i jasnozielona część )
  • 3 ząbki czosnku
  • olej lub oliwa do smażenia
  • 1 płaska łyżeczka tymianku
  • 1 płaska łyżeczka oregano
  • 3 łyżki startego sera dojrzewającego
  • sól i pieprz do smaku
  • garść posiekanej pietruszki
  • 1/2 szklanka wody lub bulionu ( jeżeli gotujesz makaron na patelni )

Jak przygotować szybki makaron z mielonym mięsem w stylu włoskim?

Makaron gotuj wg. instrukcji na opakowaniu, osącz i przelej zimną wodą.

Na większej patelni rozgrzej olej lub oliwę, dodaj pora pokrojonego na półplasterki, oraz mięso mielone. Całość smaż dokładnie mieszając. Kiedy mięso zmieni kolor, dodaj czosnek, tymianek i oregano, pomieszaj. Chwilę podgrzewaj.

Dodaj pomidory z puszki, pomieszaj, przykryj patelnię i gotuj wszystko na małym ogniu około 15 minut. Na koniec dopraw do smaku, dodaj makaron, chwilę podgrzewaj. Gorący makaron, posyp startym serem i pietruszką.

Smacznego 🙂

Zdjęcie - Szybki makaron z mielonym mięsem w stylu włoskim - Napiecyku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów