Szybki makaron z mielonym mięsem w stylu włoskim

Dobry, szybki i pożywny obiad dla całej rodziny. Mięso i warzywa smażę, a następnie gotuję na małym ogniu. Na koniec dodaję makaron i starty ser dojrzewający. Makaron możesz ugotować osobno, możesz też gotować go na patelni razem z mięsem i warzywami, wtedy zanurz go w sosie. Wybieraj mniejsze makarony z mąki durum. Smacznego 🙂
Składniki na szybki makaron z mielonym mięsem w stylu włoskim:
- 200 g mielonego mięsa wieprzowego lub udźca indyka
- 150 g drobnego makaronu świderki
- puszka pomidorów krojonych bez skórki
- por ( jasna i jasnozielona część )
- 3 ząbki czosnku
- olej lub oliwa do smażenia
- 1 płaska łyżeczka tymianku
- 1 płaska łyżeczka oregano
- 3 łyżki startego sera dojrzewającego
- sól i pieprz do smaku
- garść posiekanej pietruszki
- 1/2 szklanka wody lub bulionu ( jeżeli gotujesz makaron na patelni )
Jak przygotować szybki makaron z mielonym mięsem w stylu włoskim?
Makaron gotuj wg. instrukcji na opakowaniu, osącz i przelej zimną wodą.
Na większej patelni rozgrzej olej lub oliwę, dodaj pora pokrojonego na półplasterki, oraz mięso mielone. Całość smaż dokładnie mieszając. Kiedy mięso zmieni kolor, dodaj czosnek, tymianek i oregano, pomieszaj. Chwilę podgrzewaj.
Dodaj pomidory z puszki, pomieszaj, przykryj patelnię i gotuj wszystko na małym ogniu około 15 minut. Na koniec dopraw do smaku, dodaj makaron, chwilę podgrzewaj. Gorący makaron, posyp startym serem i pietruszką.
Smacznego 🙂