Szwedzkie drożdżówki z malinami i rabarbarem

Szwedzkie drożdżówki z malinami i rabarbarem

Nie tylko Polacy uwielbiają drożdżówki... Słabość do nich mają również Skandynawowie – Szwedzi, Duńczycy i Norwegowie. Zwijane drożdżowe "ślimaczki" z cynamonem to domena kuchni szwedzkiej, choć np. Nigella uważa je za bułeczki norweskie. Bez względu na dokładne pochodzenie, takie zwijane drożdżówki mogą występować w wielu odmianach, także z sezonowymi owocami ;) Ja przygotowałam drożdżówki z malinami i rabarbarem. Są mięciutkie i pyszne. Słodki i puszysty miąższ ciasta dro idealnie kontrastuje z kwaskowatym nadzieniem.
A inne pomysły na skandynawskie drożdżówki znajdziecie u Gin, Panny Malwinny, Siankoo i Mopsika :)


Zdjęcie - Szwedzkie drożdżówki z malinami i rabarbarem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
SZWEDZKIE DROŻDŻÓWKI Z RABARBAREM I MALINAMI
ciasto:

  • 550g mąki + trochę do podsypania blatu,
  • 45g świeżych drożdży,
  • 2 jajka,
  • 100g cukru,
  • 1 łyżka cukru waniliowego,
  • 100g stopionego masła,
  • 300ml lekko ciepłego mleka,
  • szczypta soli


nadzienie:

  • 400g rabarbaru,
  • 300g malin,
  • 6 łyżek cukru


+ cukier puder do posypania


Drożdże wkruszyć do kubeczka, dodać 1 łyżkę cukru, a kiedy drożdże rozpuszczą się w cukrze, dodać 1 łyżkę mąki i kilka łyżek mleka. Wymieszać i odstawić na około 10 minut, aż zaczyn zacznie rosnąć.
Do miski wsypać pozostałą mąkę, pozostały cukier, cukier waniliowy oraz szczyptę soli. Wbić jajka, wlać pozostałe mleko, stopione masło oraz zaczyn drożdżowy. Wszystkie wymieszać i wyrobić (dłońmi lub mikserem z hakami do ciasta drożdżowego), aż ciasto będzie gładkie, lśniące i będzie odstawać od miski. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na około 45-60 minut, aż ciasto podwoi objętość.
W tym czasie przygotować nadzienie: Rabarbar umyć i pokroić w plasterki. Umieścić go w rondlu wraz z malinami i cukrem. Gotować na małym ogniu około 15 minut, od czasu do czasu mieszając, aż rabarbar i maliny rozpadną się i powstanie dżem. Nadzienie zdjąć z ognia i pozostawić do lekkiego ostygnięcia.
Na podsypanym mąką blacie rozłożyć ciasto i rozwałkować je na prostokąt ok 50 x 40 cm. Na całej powierzchni rozłożyć maliny, zostawiając mały margines wzdłuż dłuższych boków. Następnie ciasto zwinąć, zaczynając od tej dłuższej strony. Powstałą roladę pokroić na 12 plastrów szerokości około 4 cm. Plastry ułożyć w foremce 25 x 30 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto nie musi wypełniać szczelnie formy, ponieważ jeszcze będzie rosło. Formę z ciastem pozostawić na 20 minut do wyrośnięcia, po czym wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec około 17-20 minut, aż będą złotobrązowe.
Jeszcze ciepłe drożdżówki oprószyć cukrem pudrem.

Zdjęcie - Szwedzkie drożdżówki z malinami i rabarbarem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Szwedzkie drożdżówki z malinami i rabarbarem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów