Szpinakowe naleśniki z gorgonzolą i orzechami włoskimi
Naleśniki naleśniki naleśniki – tak, właśnie tak wołam prawie każdego dnia zastanawiając się co przygotować na obiad.
Dziś będzie prawdziwa wiosna na talerzu!
Mam dla Was przepis na pyszne, szpinakowe naleśniki faszerowane liśćmi szpinaku, gorgonzolą i prażonymi orzechami włoskimi.
Połączenie obłędne!
Takie, które sprawia, że zawsze wołam o dokładkę!
Ps. świetnym pomysłem będzie również dodatek łososia albo pieczonego kurczaka!
Koniecznie spróbujcie!
SKŁADNIKI:
( 7 szt )
* szpinak mrożony ( rozmrożony ) – ok. 120 g
* duże jajko – 1 szt
* mleko – 100 ml
* mąka pszenna – 150 g
* sól – 1 szczypta
* olej do smażenia
DODATKOWO:
* świeży szpinak – ok. 300 g
* czosnek – 2 ząbki
* cebula – 1 szt
* gorgonzola – ok. 150 g
* masło – 1 łyżka
* orzechy włoskie – 50 g
* sól, pieprz, gałka muszkatołowa
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Do rozmrożonego szpinaku dodajemy jajko, mleko, mąkę i odrobinę soli – wszystko razem blendujemy na gładką masę ( w razie potrzeby dolewamy mleka ).
Smażymy na mocno rozgrzanej patelni każdorazowo natłuszczanej olejem do smażenia, odkładamy w ciepłe miejsce.
Na osobnej patelni rozgrzewamy łyżkę masła, dodajemy drobno posiekaną cebulę, czosnek, przesmażamy, wrzucamy umyte liście szpinaku, a po chwili doprawiamy solą, pieprzem , gałką muszkatołową.
Dodajemy pokruszoną gorgonzolę, prażone i posiekane orzechy włoskie, mieszamy i nadziewamy naleśniki.
Składamy w koperty i podajemy gorące.
Smacznego!