Szpinakowe kopytka z ziołami i sezamem

Szpinakowe kopytka z ziołami i sezamem

Zdjęcie - Szpinakowe kopytka z ziołami i sezamem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Szpinakowe kopytka z ziołami i sezamem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami  Zdjęcie - Szpinakowe kopytka z ziołami i sezamem - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiSkładniki

  • 700 g ziemniaków
  • 150 g szpinaku
  • 120 g mąki pszennej
  • 50 ml oleju Oliwier
  • 30 g mąki ziemniaczanej
  • 30 g masła
  • 15 g prażonych ziaren sezamu
  • 1 jajko
  • 1 pęczek świeżych ziół (bazylia, pietruszka, tymianek)
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie przez około 20 minut od chwili zagotowania. Odcedzamy i jeszcze gorące przeciskamy przez praskę.

 

Szpinak obsmażamy na niewielkiej ilości Oliwiera, a następnie miksujemy razem z ziołami.

 

Do przestudzonych ziemniaków dodajemy jajko, obie mąki oraz zmiksowany szpinak. Zagniatamy ciasto.

 

Na oprószonej mąką stolnicy formujemy wałeczki z ciasta szpinakowego, a następnie kroimy je ukośnie na 2-cm kawałki.

 

W dużym garnku zagotowujemy osoloną wodę z niewielką ilością oleju.

 

Kopytka wrzucamy partiami na wrzątek i gotujemy 1-2 minuty od chwili wypłynięcia na powierzchnię.

 

Na patelni roztapiamy masło z Oliwierem.

 

Ugotowane kopytka przekładamy bezpośrednio na patelnię z masłem i olejem. Możemy przesmażyć, ale nie jest to konieczne. Posypujemy prażonym sezamem.

 

Podajemy posypane ziołami.

 

 

Przepis pochodzi z www.osmykolorteczy.pl 

Kategorie przepisów