Szpinakowe kopytka z ziołami i sezamem
Składniki
- 700 g ziemniaków
- 150 g szpinaku
- 120 g mąki pszennej
- 50 ml oleju Oliwier
- 30 g mąki ziemniaczanej
- 30 g masła
- 15 g prażonych ziaren sezamu
- 1 jajko
- 1 pęczek świeżych ziół (bazylia, pietruszka, tymianek)
- sól
- pieprz
Przygotowanie
Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie przez około 20 minut od chwili zagotowania. Odcedzamy i jeszcze gorące przeciskamy przez praskę.
Szpinak obsmażamy na niewielkiej ilości Oliwiera, a następnie miksujemy razem z ziołami.
Do przestudzonych ziemniaków dodajemy jajko, obie mąki oraz zmiksowany szpinak. Zagniatamy ciasto.
Na oprószonej mąką stolnicy formujemy wałeczki z ciasta szpinakowego, a następnie kroimy je ukośnie na 2-cm kawałki.
W dużym garnku zagotowujemy osoloną wodę z niewielką ilością oleju.
Kopytka wrzucamy partiami na wrzątek i gotujemy 1-2 minuty od chwili wypłynięcia na powierzchnię.
Na patelni roztapiamy masło z Oliwierem.
Ugotowane kopytka przekładamy bezpośrednio na patelnię z masłem i olejem. Możemy przesmażyć, ale nie jest to konieczne. Posypujemy prażonym sezamem.
Podajemy posypane ziołami.
Przepis pochodzi z www.osmykolorteczy.pl