Szpinakowa focaccia
Chyba już wszyscy wyczekują wiosny, dlatego nadal staram się przemycać to co się z nią kojarzy w kuchni, aby szybciej ją przywołać. Na nowalijki trzeba jeszcze poczekać, ale na szczęście na pyszny szpinak można liczyć przez cały rok, szczególnie na jego mrożoną wersję.
Tym razem szpinak postanowiłam dodać do ciasta na włoską focaccię, aby nadać zielonego koloru. Wyszło lekko i zdecydowanie wiosennie
Szpinakowa focaccia Autor: Tosia Czas przygotowania: 2 godz. Czas pieczenia: 25 min. Całkowity czas: 2 godz. 25 min. Porcje: 1 Składniki
- 500 g mąki pszennej typ 650
- 7 g suszonych drożdży instant
- 200 g mrożonego szpinaku
- 2 ząbki czosnku
- 1,5 łyżeczki soli
- świeżo mielony pieprz
- 220 ml letniej wody
- Mrożony szpinak przekładamy do głębokiej patelni i podgrzewamy na średnim ogniu przez 10 minut aż się rozpuści. Następnie dodajemy do niego posiekany czosnek, sól i pieprz. Podgrzewamy jeszcze 2-3 minuty.
- Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy drożdże, szpinak, sól. Wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto mikserem przez 5 minut. Elastyczne ciasto zostawiamy w misie pod przykryciem na godzinę.
- Wyrośnięte ciasto odgazowujemy uderzając je delikatnie pięścią. Ciasto rozciągamy i przekładamy do naoliwionej żeliwnej formy (35x20cm). Przykrywamy na 30 minut.
- W wyrośniętym cieście robimy palcem dziurki i skrapiamy je oliwą, wkładamy do rozgrzanego pieca.
- Pieczemy przez 20-25 minut w 200 stopniach.
- Upieczoną focaccię wyciągamy z formy i studzimy na kuchennej kratce.