SZPINAK ZAPIEKANY Z JAJEM

SZPINAK ZAPIEKANY Z JAJEM
Mój wczorajszy obiadek - proste połączenie prostych składników - ale jakież dobre. Szpinak, który uwielbiam oraz jajko, które potrawie nadaje "klasy". Można podać to obiad lub ciepłą przystawkę (wtedy jedno jajko na osobę w zupełności wystarczy).
Przepis spełnia wszelkie wymagania I fazy Montignaca - posiłek tłuszczowy.
Oto moje jajko w szpinaku:

Zdjęcie - SZPINAK ZAPIEKANY Z JAJEM - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Szpinak zapiekany z jajkiem - foto - Laura


SKŁADNIKI:
  • sporą garść świeżego szpinaku lub 4 - 5 kostek mrożonego w liściach
  • 2 jajka
  • kilka wiórków (lub trochę więcej) parmezanu lub pecorino
  • 2 łyżki pesto (opcjonalnie)
  • 1 łyżka oliwy
  • ząbek czosnku
  • Zdjęcie - SZPINAK ZAPIEKANY Z JAJEM - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Szpinak i jajko - foto - Laura
  • sól, pieprz do smaku
Świeży szpinak dokładnie opłukać, odciąć ogonki i osuszyć. Wyłożyć na patelnię z lekko rozgrzaną oliwą i dusić chwilę. Jeśli używamy szpinaku mrożonego trzeba go trzymać na ogniu, aż odparuje nadmiar wody.
Dodać roztarty z solą czosnek, pesto i doprawić do smaku. Masę szpinakową wyłożyć do kokilki, zrobić wgłębienie i do niego wybić jajo. Wierzch posypać wiórkami sera oraz świeżo zmielonym pieprzem.
Zapiekać w temperaturze 180 stopni do ścięcia białka jaja, żółtko powinno być lekko lub jeśli ktoś lubi mocno płynne.

Kategorie przepisów