Szparagowo-cukiniowa zupa krem z bazylią

Szparagowo-cukiniowa zupa krem z bazylią
Zostały mi szparagi z poprzedniego dnia i połowa cukini, na balkonie rośnie dużo bazylii, więc powstała.... zupa krem, bo takie najbardziej lubią moje chłopaki!

Zdjęcie - Szparagowo-cukiniowa zupa krem z bazylią - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Przygotowanie trwało pół godziny, zjedzenie... kilka minut!
Było niestety rozczarowanie ze strony M., bo ... zabrakło na dokładkę;)

Zdjęcie - Szparagowo-cukiniowa zupa krem z bazylią - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Składniki:

  • 200 g zielonych szparagów
  • 100 g cukini
  • około 10 listków bazylii
  • kilka gałązek tymianku
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • świeżo zmielony pieprz
  • 1 łyżka masła - dałam klarowane

Przygotowanie:
  • szparagi obrać, umyć, pokroić, cukinię umyć i pokroić na plasterki
  • rozgrzać masło, wrzucić pokrojone warzywa, podsmażyć z obu stron na złoty kolor
  • podlać bulionem, przykryć, gotować do miękkości warzyw około 10-15 minut
  • dodać całe liście bazylii i same listki tymianku i całość zmiksować blenderem
  • podawać z łyżką jogurtu, bazylią, tymiankiem i świeżo zmielonym pieprzem

Zdjęcie - Szparagowo-cukiniowa zupa krem z bazylią - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Smacznego;)

Kategorie przepisów