Szparagowo-cukiniowa zupa krem z bazylią
Zostały mi szparagi z poprzedniego dnia i połowa cukini, na balkonie rośnie dużo bazylii, więc powstała.... zupa krem, bo takie najbardziej lubią moje chłopaki!
Przygotowanie trwało pół godziny, zjedzenie... kilka minut!
Było niestety rozczarowanie ze strony M., bo ... zabrakło na dokładkę;)
Składniki:
Przygotowanie:
Smacznego;)
Przygotowanie trwało pół godziny, zjedzenie... kilka minut!
Było niestety rozczarowanie ze strony M., bo ... zabrakło na dokładkę;)
Składniki:
- 200 g zielonych szparagów
- 100 g cukini
- około 10 listków bazylii
- kilka gałązek tymianku
- 1 l bulionu warzywnego
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- świeżo zmielony pieprz
- 1 łyżka masła - dałam klarowane
Przygotowanie:
- szparagi obrać, umyć, pokroić, cukinię umyć i pokroić na plasterki
- rozgrzać masło, wrzucić pokrojone warzywa, podsmażyć z obu stron na złoty kolor
- podlać bulionem, przykryć, gotować do miękkości warzyw około 10-15 minut
- dodać całe liście bazylii i same listki tymianku i całość zmiksować blenderem
- podawać z łyżką jogurtu, bazylią, tymiankiem i świeżo zmielonym pieprzem
Smacznego;)