Szparagi zapiekane w bułce tartej i parmezanie
Dzień dobry :-) Upały w pełni. Ja staram się gotować na dwa dni, żeby jak najmniej stać przy kuchni. O pieczeniu to już nie ma mowy. Te szparagi robiliśmy jako dodatek do obiadu w niedzielę. Polecam, bo smakują rewelacyjnie. Są bardzo proste w przygotowaniu, bo musimy je umyć, odkroić twardą końcówkę obtoczyć w jajku i bułce wymieszanej z parmezanem. Potem tylko pieczemy i gotowe. Nam w takiej formie posmakowały bardzo. Polecamy :-)
Składniki:
- pęczek szparag
- 2 jajka M
- 150 g parmezanu
- 3/4 szklanki bułki tartej
- sól
1. Szparag myjemy, odcinamy twardą końcówkę. Na talerz wybijamy jajka. Roztrzepujemy widelcem. Na drugi talerz dajemy bułkę tartą, ser ścieramy na tarce o drobnych oczkach i dodajemy do bułki. Do tego sól i mieszamy.
2. Szparagi obtaczamy w jajku, następnie w bułce wymieszanej z serem i solą. Układamy albo na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, albo w naczyniu żaroodpornym (ja na spód dałam troszkę oliwy).
3. Pieczemy w 180 stopniach około 20 minut. Takie szparagi są idealne jako dodatek do obiadu lub przekąska. Smacznego :-)