Szparagi zapiekane pod beszamelem

Szparagi zapiekane pod beszamelem

Zdjęcie - Szparagi zapiekane pod beszamelem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Sezon na szparagi w pełni, korzystajmy więc, póki są!

Zdjęcie - Szparagi zapiekane pod beszamelem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Moje ulubione to, bez dwóch zdań, szparagi zielone- jędrne, pełne smaku i … nie trzeba ich obierać!

Zdjęcie - Szparagi zapiekane pod beszamelem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Dziś podaję szparagi w wersji obiadowej. Zapiekłam je pod warstwą kremowego beszamelu, w delikatnych naleśnikach. Dodatkowo każda porcja szparagów zawinięta jest w duży plaster szynki (wolę użyć delikatniejszej, gotowanej, ale możecie skusić się także na długo dojrzewającą), a wierzch zwieńcza zapieczony cheddar. no i to jest obiad! ;)

Zdjęcie - Szparagi zapiekane pod beszamelem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Z podanych proporcji usmażycie ok. 10 naleśników, jest to więc posiłek dla ok. 3-4 osób.

Naleśniki przygotowałam na bazie ostatnio mojego ulubionego przepisu na naleśniki na kefirze, są obłędne pyszne i nieziemsko delikatne!

Składniki:
  • naleśniki
  • mąka pszenna - 1 szklanka
  • kefir - 1 i 1/2 szklanki
  • woda - 1/2 szklanki
  • jajko - 1 szt
  • sól - 1/2 łyżeczki
  • soda - 1/2 łyżeczki
  • cukier - 2 łyżeczki
  • olej - 2 łyżki
  • beszamel
  • masło - 2 łyżki
  • mąka pszenna - 2 łyżki
  • mleko - ok. 1,5 szklanki
  • sól, pieprz, gałaka muszkatołowa - do smaku
  • dodatki
  • zielone szparagi - ok. 30 szt
  • szynka - 10 dużych plastrów
  • masło - 1 łyżka
  • cheddar - ok. 4 łyżki, tarty
Przygotowanie:

Naleśniki:

Wszystkie składniki ciasta (mąkę, kefir, jajko, wodę, jajko, sól, cukier, olej i sodę) wymieszaj, aby otrzymać lejące się, gładkie ciasto (bez grudek). Odstaw na 15 minut.

Nieprzywierającą, teflonową patelnię rozgrzej (możesz delikatnie natłuścić ją olejem, a następnie zebrać jego nadmiar ręcznikiem papierowym). Nakładaj chochelką do zupy porcje ciasta, równomiernie rozprowadź ciasto na dnie patelni.

Smaż, aż na cieście pojawią się małe „dziurki”,a naleśnik (od spodu) lekko się zarumieni, przełóż łopatką na drugą stronę.

Beszamel:

W rondelku rozgrzej masło, dodaj mąkę, rozmieszaj. Wlej mleko. Dokładnie połącz, przypraw, gotuj ciągle mieszając, aż sos zgęstnieje. Dopraw do smaku. Jeśli sos okaże się zbyt gęsty, dodaj nieco więcej mleka.

Wykonanie:

Od szparagów odłam zdrewniałe końcówki. Zagotuj osoloną wodę, obgotuj w niej szparagi przez ok. 2 minuty. Odsącz.

Naczynie do zapiekana nasmaruj  masłem.

Na każdy naleśnik połóż plaster szynki, na nim 3-4 szparagi. Zwiń.

Naleśniki ułóż jeden obok drugiego w naczyniu do zapiekania. Zalej beszamelem. Wierzch posyo tartym cheddarem (lub innym serem o mocnym smaku). Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 0C, zapiekaj ok. 20 minut, aż ser lekko się zarumieni. Podawaj na ciepło.

Kategorie przepisów