Szparagi z truskawkami i fetą
Nie da się bardziej „wstrzelić” w sezon szparagowo-truskawkowy. Wyśmienita sałatka, orzeźwiająca, słodko-słona, doskonała do dań z grilla. Zbliża się druga majówka, więc śpieszcie po produkty. Smacznego!
Szparagi z truskawkami i fetą składniki:- szparagi zielone pęczek
- 100g fety
- 200g truskawek
sos:
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka miodu
- 2 łyżki soku z cytryny
- 3 truskawki
- 2 łyżki startego parmezanu
- 2 gałązki świeżej bazylii
- sól, pieprz
Składniki sosu miksuję w blenderze na gładki sos.
Szparagi (odłamuję im zdrewniałą końcówkę) wkładam do wrzątku i gotuję 3 minuty. Ugotowane wkładam do miski z lodem, schłodzone kroję w mniejsze kawałki.
Truskawki oczyszczam i kroję na 4 części, fetę kruszę. Wszystko delikatnie łączę, mieszam z sosem. Podaję schłodzone.
www.alma24.pl