Szparagi w cieście francuskim z boczkiem
Przekąski z ciasta francuskiego to mój ulubiony finger-food na imprezę. Są ekspresowe w przygotowaniu i nie znam nikogo, kto by ich nie lubił. Najczęściej przygotowuję serowe paluchy, ale w sezonie szparagowym grzechem byłoby z nich nie skorzystać. Dlatego postanowiłem zrobić prostą, szybką i całkiem efektowną przekąskę. Tak powstały szparagi w cieście francuskim z boczkiem. Ich przygotowanie zajmuje zaledwie kwadrans i nie wymaga żadnych zdolności kulinarnych. ? Wystarczy zawinąć szparagi w plastry boczku, a potem opleść je paskami z ciasta francuskiego, które dodatkowo polecam posmarować żółtkiem, aby smakowicie się przyrumieniło. Później kolejny kwadrans w piekarniku i gotowe! Szparagi w cieście francuskim najlepiej smakują jeszcze ciepłe, chociaż na zimno także nikt się im nie oprze (o ile doczekają). ? Dodatkowo w wersji na bogato przed pieczeniem możecie je także obsypać z wierzchu parmezanem, albo sezamem.
Szparagi w cieście francuskim z boczkiem
Ilość porcji: 30 sztuk
Czas przygotowania: 15 minut Czas gotowania: 20 minut 20 minut
SKŁADNIKI
- 1 pęczek cienkich zielonych szparagów (ok. 30 sztuk)
- 300 g surowego wędzonego boczku (ok. 30 plastrów)
- 1 arkusz ciasta francuskiego (ok. 300 g)
- 1 żółtko + 1 łyżka wody
PRZYGOTOWANIE
- Szparagi umyj i odetnij lub ułam twarde końcówki.
- Każdego szparaga zawiń w boczek, zostawiając nieprzykrytą główkę.
- Ciasto francuskie pokrój wzdłuż dłuższego boku na cienkie paski o grubości ok. 1-1,5 cm. Każdego szparaga owiń ciastem, formując spiralę. Szparagi ułóż na blaszce pokrytej papierem do pieczenia, zachowując niewielkie odstępy.
- Żółtko rozbełtaj z odrobiną wody i posmaruj nim wierzch ciasta francuskiego.
- Szparagi piecz w piekarniku nagrzanym do 200°C przez 15-20 minut do złotego koloru.