Szparagi pieczone z czosnkiem i parmezanem
Dawno mnie nie było. Ponad tydzień bez komputera i aparatu... Taki reset dobrze mi zrobił i wracam z pysznymi propozycjami. Oto jedna z nich. Czyż nie wygląda smakowicie:-)?
Składniki:
- pęczek zielonych szparagów,
- oliwa z oliwek,
- sól, pieprz,
- 1-2 ząbki czosnku,
- parmezan w kawałku,
- sok z połowy cytryny.
Przygotowanie:
Szparagi umyć, odciąć zdrewniałe końcówki, posolić, skropić oliwą i posypać pieprzem. Wycisnąć czosnek na wierzch i dobrze wymieszać w naczyniu do zapiekania. Zapiekać około 20 minut w 180 stop. C. Wyjąć z piekarnika i posypać szparagi płatkami parmezanu. Skropić całość sokiem z wyciśniętej cytryny.