Szczupak w śmietanie (z ziołami)

Ryba w śmietanie to chyba mój ulubiony sposób na jej podawanie (oczywiście ryby, nie śmietany ;).

Zdjęcie - Szczupak w śmietanie (z ziołami) - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Szczupak w śmietanie (z ziołami) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Do sosu dodaję dużo zieleniny- natkę pietruszki, szczypiorek, koperek. Sporo zostawiam też, aby na końcu posypać gotowe danie. Staje się wtedy aromatyczne i świeże w smaku.

Zdjęcie - Szczupak w śmietanie (z ziołami) - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Szczupak w śmietanie (z ziołami) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Do przygotowania dzisiejszej porcji wybrałam szczupaka, możecie jednak użyć innej, ulubionej ryby.

Zdjęcie - Szczupak w śmietanie (z ziołami) - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Szczupak w śmietanie (z ziołami) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Proporcje dla 3 osób.

Zdjęcie - Szczupak w śmietanie (z ziołami) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki
  • szczupak - pokrojony w dzwonko, ok. 6 kawałków o szerokości ok. 5 cm
  • mąka pszenna - 4 łyżki
  • śmietanka kremówka - 300 ml
  • natka pietruszki - 1 pęczek
  • szczypiorek - 1 pęczek
  • koperek - 1 pęczek
  • szalotka - 1 mała sztuka
  • olej - 2 łyżki
  • masło - 2 łyżki
  • sok z cytryny - do smaku
  • sól, pieprz - do smaku
Sposób przygotowania

Rybę przypraw solą i pieprzem, obtocz lekko w mące i obsmaż z każdej strony na mieszaninie oleju i masła.

Dodaj drobno posiekaną szalotkę, lekko ją przesmaż.

Na patelnię z rybą wlej śmietankę, dodaj 3/4 z posiekanych ziół (natki, koperku i szczypiorku). Gotuj na małym ogniu, pod przykryciem ok. 20 minut.

Gdy sos zgęstnieje, dopraw go do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem.

Rybę podawaj np. z  ziemniakami z wody, z sosem, posypaną pozostałymi, posiekanymi ziołami.

Kategorie przepisów

Podobne przepisy