Szaszłyki z poledwicą z szalotką
Szaszłyki to prosty pomysł na weekendową przystawkę dla gości lub atrakcyjny obiad. Podane z ryżem lub kaszą stanowią pełnowartościowe danie. Na szaszłyki z wieprzowiną zwykle wybieram polędwicę, ma bardzo delikatne mięso, które nie wymaga długotrwałej obróbki cieplnej. Latem takie szaszłyki można przyrządzić na grillu, poza sezonem udadzą się w piekarniku. Olej Kujawski z chili, pomidorami i bazylią, dodany do marynaty, wspaniale wypełni mięso smakami lata. Na imprezach szaszłyki można podać z ulubionym sosem, ja wybrałam dip czosnkowy :-)
Ten przepis pojawi się w e-booku kulinarnym serwisu Z Pierwszego Tłoczenia.
Składniki
- 500 g polędwicy wieprzowej
- 7 małych szalotek obranych i przekrojonych wzdłuż na pół
- 5 słodkich mini papryczek oczyszczonych z pestek i pokrojonych w krążki
- 8 patyczków do szaszłyków
- 6 łyżek oleju Kujawskiego z papryką ostrą, pomidorami i bazylią
- 2 posiekane ząbki czosnku
- 2 łyżki octu winnego
- 170 g. jogurtu
- 1 duży ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
- łyżka majonezu