Szaszłyki z kurczakiem i halloumi
Szaszłyki z kurczakiem, porem, pomidorkiem, cebulą, pieczarką i serem halloumi. Bardzo fajne, zarówno na obiad, jak i imprezową przekąskę.
Szaszłyki przygotowałam w beztłuszczowej frytownicy OVI Smart XXL (możesz sprawdzić ten sprzęt na Ceneo – link afiliacyjny) i podałam z gotowanym brokułem oraz surówką z marchewki, jabłka i kiszonego ogórka.
Ps. Jeżeli zastanawiasz się czy warto inwestować we frytownicę beztłuszczową, to ze swojej strony mogę powiedzieć, że warto. Ja z mojego modelu jestem baaaardzo zadowolona, choć jak wszystko ma on swoje wady (np cena, czy to, że poszczególne akcesoria trzeba sobie osobno dokupić. Nie jestem też fanką czyszczenia jej 😉 Mogę jednak szczerze napisać, że odkąd ją kupiliśmy, nie gaśnie radość z jej użytkowania i wiele potraw po prostu smakuje mi z niej lepiej niż z patelni czy piekarnika.
Aaaa, ja mam stary model, ale widziałam, że obecnie dostępny jest nowszy model, z jeszcze większym koszykiem i dodatkowymi bajerami 😉
Składniki na szaszłyki z kurczakiem i halloumi:
- 1 op. sera halloumi
- około 350-400 g piersi z kurczaka lub sznycli czy polędwiczki z indyka
- 6 pomidorków koktajlowych
- 6 niedużych, twardych pieczarek (u mnie brązowe)
- 1 czerwona cebula
- kawałek pora, biała część
- oliwa
- ulubione przyprawy do mięsa drobiowego
- sól, pieprz
Jak zrobić szaszłyki z kurczakiem i halloumi?
Jeżeli używamy drewnianych patyczków do szaszłyków, moczymy je w zimnej wodzie.
Mięso kroimy w kostkę. Oprószamy ulubionymi przyprawami (u mnie sól, pieprz, mielona papryka, oregano, kurkuma, szczypta mielonego imbiru). Skrapiamy 1 łyżką oliwy i dokładnie mieszamy.
Cebulę oraz pora kroimy na grube plastry.
Ser halloumi kroimy w grubą kostkę (u mnie 6 kawałków).
Na szpadki/patyczki do szaszłyków nabijamy mięso, cebulę, pieczarkę, pomidorka, pora oraz ser (w dowolnej kolejności. U mnie wyszły po 3 kawałki mięsa i po 1 sztuce pozostałych składników). Całość skrapiamy oliwą w spreju. Grillujemy, aż mięso będzie upieczone (u mnie we frytownicy beztłuszczowej, 180 stopni, około 9-11 minut).
Polecam również przepis na Sałatkę Gyros z mięsem mielonym