Szaszłyki z kurczaka z pieczarkami
Przepis na szaszłyki z kurczaka z pieczarkami sprawi, że będziecie zachwyceni grillowaniem.
Zamarynujcie mięso w ziołowych olejach Kujawski. Znajdziecie je aż w 8 wariantach smakowych! W sezonie grillowym świetnie sprawdzą się jako marynata do mięsa, warzyw czy ryby na grilla. Są też pysznym i aromatycznym dodatkiem do sałat!
Oleje Kujawski z ziołami to połączenie oleju rzepakowego z pierwszego tłoczenia z naturalnymi i aromatycznymi ziołami.
Składniki na szaszłyki z kurczaka z pieczarkami:
- 500 g piersi z kurczaka
- 2 czerwone papryki
- 300 g mini pieczarek
- 2 duże czerwone cebule
- 5 łyżek oleju Kujawskiego z czosnkiem i bazylią
- Sól i pieprz
Przygotowanie szaszłyków z kurczaka z pieczarkami:
Mięso z piersi kurczaka oczyścić i pokroić w grubą kostkę. Papryki pozbawić gniazda i nasion, również pokroić w grubą kostkę. Czerwoną cebulę pokroić na 4 części i rozłożyć na warstwy. Do misy przełożyć wszystkie składniki, dodać umyte pieczarki. Zawartość polać olejem Kujawskim z ziołami, doprawić solą i pieprzem, po czym odstawić do lodówki do zamarynowania na ok. 2 godz.
Po tym czasie nabijać na przemian na bambusowe patyczki do szaszłyków.
Grillować przez ok. 15 min. na mocno rumiany kolor.
Składniki na sałatkę do szaszłyków z kurczaka z pieczarkami:
- 3 garście mieszanki sałat
- 1 ogórek wężowy
- 2 ogórki kiszone
- 2 pomidory malinowe
- 3 łyżki oleju Kujawskiego z czosnkiem i bazylią
- sól i pieprz
Przygotowanie sałatki do szaszłyków z kurczaka z pieczarkami:
2-3 garście dowolnego mixu sałat przełożyć do misy. Na wierzch dodać 1 ogórek wężowy pokrojony w półplasterki, 2 średniej wielkości ogórki kiszone w plastry i 2 pomidory malinowe pokrojone w grubą kostkę. Doprawić solą i pieprzem, polać 3 łyżkami oleju Kujawskiego z czosnkiem i bazylią.
Liczba porcji: 6
Czas przygotowania: 135 minut (120 minut na marynowanie mięsa)
Okazja: grill
Poziom trudności: łatwe