Szaszłyki z kurczaka i boczku + sałatka z pomidorkami

Szaszłyki z kurczaka i boczku + sałatka z pomidorkami

Zdjęcie - Szaszłyki z kurczaka i boczku + sałatka z pomidorkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Smaczne danie – szaszłyk z kurczaka i boczku z sałatką z pomidorami. Olej Kujawski z ziołami idealnie sprawdzi się do marynowania mięsa czy warzyw oraz komplementarnie jako dressing do sałatki bez konieczności dodawania dodatkowych ziół czy przypraw. Występuje w 8 wariantach smakowych, więc każdy znajdzie coś dla siebie.

Składniki na szaszłyki z kurczaka i boczku + sałatka z pomidorkami:

Szaszłyki:

  • 3 sztuki filetu z kurczaka
  • 200 g boczku w plastrach
  • sól
  • pieprz
  • olej Kujawski z ziołami “Oregano, pomidor, cebula”

Sałatka:

  • 1 garść roszponki lub rukoli
  • 125 g sera mozzarella w kulkach
  • 20 sztuk pomidorków koktajlowych
  • 3 łyżki nasiona słonecznika
  • sól
  • pieprz
  • 2 – 3 łyżki oleju Kujawskiego z ziołami “Oregano, pomidor, cebula”

Zdjęcie - Szaszłyki z kurczaka i boczku + sałatka z pomidorkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Jak zrobić szaszłyki z kurczaka i boczku + sałatka z pomidorkami?

Pestki słonecznika podprażyć na suchej patelni. Na talerzu ułożyć roszponkę lub rukolę, połówki pomidorków i kulki mozzarelli. Polać całość olejem Kujawskim z ziołami (ok. 2-3 łyżki). Doprawić solą, pieprzem i posypać prażonym słonecznikiem.

Filet z kurczaka pokroić w grubszą kostkę, doprawić solą, pieprzem oraz olejem Kujawskim z ziołami i wymieszać. Każdy kawałek kurczaka owinąć boczkiem i nadziać na patyk od szaszłyka.

Szaszłyki z kurczaka i boczku pieczemy na grillu lub patelni grillowej. Smażymy na złoty kolor z każdej strony – w zależności od grubości mięsa trwa to ok. 20-25 minut.

Zdjęcie - Szaszłyki z kurczaka i boczku + sałatka z pomidorkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Porada: Aby szaszłyki piekły się równomiernie, pamiętajcie, żeby kawałki mięsa i boczku miały podobną wielkość. Dzięki temu unikniecie sytuacji, w której jedna część jest już dobrze upieczona, a druga wciąż surowa.

Ilość porcji: 5
Czas przygotowania: 1 godzina
Stopień trudności: prosty przepis

Kategorie przepisów