Szaszłyki z kurczaka i boczku + sałatka z pomidorkami
Smaczne danie – szaszłyk z kurczaka i boczku z sałatką z pomidorami. Olej Kujawski z ziołami idealnie sprawdzi się do marynowania mięsa czy warzyw oraz komplementarnie jako dressing do sałatki bez konieczności dodawania dodatkowych ziół czy przypraw. Występuje w 8 wariantach smakowych, więc każdy znajdzie coś dla siebie.
Składniki na szaszłyki z kurczaka i boczku + sałatka z pomidorkami:
Szaszłyki:
- 3 sztuki filetu z kurczaka
- 200 g boczku w plastrach
- sól
- pieprz
- olej Kujawski z ziołami “Oregano, pomidor, cebula”
Sałatka:
- 1 garść roszponki lub rukoli
- 125 g sera mozzarella w kulkach
- 20 sztuk pomidorków koktajlowych
- 3 łyżki nasiona słonecznika
- sól
- pieprz
- 2 – 3 łyżki oleju Kujawskiego z ziołami “Oregano, pomidor, cebula”
Jak zrobić szaszłyki z kurczaka i boczku + sałatka z pomidorkami?
Pestki słonecznika podprażyć na suchej patelni. Na talerzu ułożyć roszponkę lub rukolę, połówki pomidorków i kulki mozzarelli. Polać całość olejem Kujawskim z ziołami (ok. 2-3 łyżki). Doprawić solą, pieprzem i posypać prażonym słonecznikiem.
Filet z kurczaka pokroić w grubszą kostkę, doprawić solą, pieprzem oraz olejem Kujawskim z ziołami i wymieszać. Każdy kawałek kurczaka owinąć boczkiem i nadziać na patyk od szaszłyka.
Szaszłyki z kurczaka i boczku pieczemy na grillu lub patelni grillowej. Smażymy na złoty kolor z każdej strony – w zależności od grubości mięsa trwa to ok. 20-25 minut.
Porada: Aby szaszłyki piekły się równomiernie, pamiętajcie, żeby kawałki mięsa i boczku miały podobną wielkość. Dzięki temu unikniecie sytuacji, w której jedna część jest już dobrze upieczona, a druga wciąż surowa.
Ilość porcji: 5
Czas przygotowania: 1 godzina
Stopień trudności: prosty przepis