Szaszłyki z karkówki z sałatką
Rozpoczynamy sezon grillowy, więc nie może zabraknąć karkówki. Olej Kujawski z ziołami świetnie się sprawdza jako marynata do karkówki i dodatek do sosu do sałatki.
Kujawski z ziołami to połączenie oleju rzepakowego z pierwszego tłoczenia z naturalnymi, aromatycznymi ziołami. Naprawdę nic więcej nie trzeba dodawać, aby mięso było miękkie i aromatyczne. Szaszłyki smakują wybornie!
Składniki na szaszłyki z karkówki z sałatką:
🥩 Szaszłyki z karkówki:
- 1 kg karkówki
- sól, pieprz
- 50 ml oleju Kujawskiego z czosnkiem i bazylią
🥗 Sałatka:
- 1 mała sałata rzymska
- 1/2 papryki czerwonej
- 1/2 papryki żółtej
- 1 pomidor
- 1 mała cebula
- 2 ogórki gruntowe
- sól, pieprz
🥗 Sos do sałatki:
- 4 łyżki oleju Kujawskiego z czosnkiem i bazylią
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 1 łyżka musztardy
- sok z 1/2 cytryny
- papryka chilli
Jak zrobić szaszłyki z karkówki z sałatką?
Karkówkę kroimy w plastry, następnie w długie paski. Każdy plaster rozklepujemy tłuczkiem.
W misce przyprawiamy mięso solą, pieprzem i wlewamy olej Kujawski z ziołami.
Wstawiamy do lodówki na dwie godziny.
Zamarynowane paski z karkówki nadziewamy na patyczki.
Szaszłyki z karkówki układamy na kratce do pieczenia.
Pieczemy na grillu przez ok. 50 min. w temperaturze 190 stopni C.
Liczba porcji: 5
Czas przygotowania: 3 godziy
Stopień trudności: prosty przepis