Szaszłyki z batatów, halloumi i szynki szwarcwaldzkiej z sosem z wędzonych śliwek, podane z rauchbockiem
Bataty i ser halloumi owinięty mocno wędzoną szynką szwarcwaldzką jako grillowane szaszłyki podane z sosem z wędzonych śliwek. Znakomita przystawka do rauchbocka (wędzonego koźlaka). Zestaw, który zaskoczy niejednego degustatora piwa i wielu miłośników grillowania :)
Do przygotowania sosu śliwkowego polecam śliwki "Suskie Suchlońske" z mocnym aromatem wędzonki, wyprodukowane w sposób tradycyjny przy użyciu drewna. Przygotowane kąski nadziewamy na gałązki rozmarynu i/lub szpatułki (jeśli gałązki są wiotkie).
Czas przygotowania: 35 minut
Składniki:
Szaszłyki
Przygotowanie:
Sos
Szaszłyki
Do przygotowania sosu śliwkowego polecam śliwki "Suskie Suchlońske" z mocnym aromatem wędzonki, wyprodukowane w sposób tradycyjny przy użyciu drewna. Przygotowane kąski nadziewamy na gałązki rozmarynu i/lub szpatułki (jeśli gałązki są wiotkie).
Czas przygotowania: 35 minut
Składniki:
Szaszłyki
- 400 g batatów,
- 250 g sera halloumi,
- 100 g szynki szwarcwaldzkiej mocno wędzonej w plastrach,
- 1 żółta papryka,
- 1/2 czerwonej cebuli,
- klika gałązek rozmarynu,
- oliwa.
- 100 g śliwek suszonych/wędzonych (np. Suskie Suchlońskie),
- 250 ml bulionu drobiowego lub wody,
- 100 ml domowego ketchupu,
- 2 łyżki melasy trzcinowej lub miodu gryczanego,
- 40 ml octu jabłkowego,
- szczypta cynamonu,
- szczypta mielonych goździków,
- sól i pieprz.
Przygotowanie:
Sos
- Śliwki pokroić w ćwiartki, dodać pozostałe składniki, gotować 15 minut.
- Zmiksować z grubsza blenderem. Przechowywać w lodówce.
Szaszłyki
- Bataty gotować 20 minut razem ze skórą na średnim odniu, przestudzić i obrać, pokroić w kostkę (ok. 2x2 cm).
- Ser halloumi pokroić w taką samą kostkę jak bataty, każdy kawałek owinąć przyciętym paskiem szynki. Pozostałe warzywa pokroić w kawałki, nadziać na szpatułki razem z serem i batatami, skropić oliwą.
- Przygotowane szaszłyki grillować po 2 minuty z każdej strony, podawać z sosem śliwkowymi i schłodzonym rauchbockiem.