Szarlotka z połówkami jabłek
Jesienią w moim domu królują szarlotki! To taki rodzaj ciasta, który od razu powoduje, że się robi cieplej na serduszku – zapewne przez dodatek cynamonu, który rozgrzewa w te chłodne dni. Dodatkowo zapewne każdy z nas ma z szarlotką same miłe wspomnienia – w końcu to takie ciasto, które kojarzy się z domowym ciepłem i popołudniową herbatką w gronie najbliższych. Na moim blogu znajdziecie już niejeden przepis na domowy jabłecznik. Każdy nieco inny, ale każdy równie dobry. Jednakże ta szarlotka z połówkami jabłek na półkruchym cieście oczarowała ostatnio wszystkich domowników, dlatego dzisiaj pragnę się z Wami nią podzielić.
Wykorzystałem tutaj przepis na moje ulubione półkruche ciasto z babcinych notesów. Jest przygotowane na maśle z dodatkiem śmietany i dużą ilością żółtek. Dzięki temu jest obłędnie pyszne. Między dwoma płatami ciasta ukryłem zaś połówki soczystych jabłek obsypanych cukrem oraz cynamonem, które kruszeją w trakcie pieczenia. Gotowy jabłecznik polałem solidną porcją lukru, dzięki któremu wygląda jeszcze bardziej apetycznie. Mam nadzieję, że ta szarlotka z połówkami jabłek zagości u Was w ten weekend i stanie się jedną z Waszych ulubionych. ? PS. To ciasto smakuje z każdym dniem lepiej. Ja najbardziej lubię je na 2-3 dzień, kiedy staje się wilgotne i delikatne.
Szarlotka z połówkami jabłek
Ilość porcji: 25 M
Czas przygotowania: 25 minut Czas gotowania: 45 minut 45 minut
SKŁADNIKI
Półkruche ciasto:
- 300 g mąki (2 szklanki)
- 100 g cukru (½ szklanki)
- 150 g zimnego masła
- 4 żółtka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżki kwaśnej śmietany 18%
- ½ łyżeczki soli
Nadzienie:
- 5 jabłek
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżeczki cynamonu
Dodatkowo:
- 1 jajko do posmarowania ciasta
Lukier:
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2-3 łyżki wrzątku
PRZYGOTOWANIE
Półkruche ciasto
- Mąkę wymieszaj wraz z cukrem, proszkiem do pieczenia oraz solą.
- Kolejno wbij żółtka, dodaj pokrojone w niedużą kostkę masło i śmietanę. Zagnieć szybko ciasto, tylko do połączenia się składników. Powinno być nieco bardziej miękkie niż klasyczne kruche i kleiste. Uformuj z niego kulę, zawiń w folię lub włóż do miseczki pod przykryciem i wstaw do lodówki na godzinę.
Nadzienie
- Jabłka obierz, pokrój na połówki i wykrój gniazda nasienne.
- Cukier połącz z cynamonem i obtocz w nim jabłka.
Przygotowanie
- Schłodzone ciasto podziel na pół. Każdą połówkę rozwałkuj na podsypanym mąką blacie na wielkość blaszki (ok. 25x35 cm, może być nieco mniejsza).
- Pierwszy blat ciasta ułóż w formie pokrytej papierem do pieczenia. Następnie nań rozłóż połówki jabłek w równych rządkach.
- Drugi kawałek ciasta również rozwałkuj, nie żałując mąki (możesz się wspomóc również papierem do pieczenia) i przełóż na wierzch jabłek. Ciasto delikatnie dociśnij, aby się skleiło.
- Wierzch szarlotki posmaruj rozmąconym jajkiem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez 50-60 minut.
Lukier
- Cukier wymieszaj z sokiem z cytryny, a następnie powoli wlewaj gorącą wodę, ucierając lukier do pożądanej gęstości.
- Jeszcze ciepłą szarlotkę posmaruj lukrem za pomocą pędzelka i odstaw do całkowitego wystudzenia.