Szarlotka z połówkami jabłek

Jesienią w moim domu królują szarlotki! To taki rodzaj ciasta, który od razu powoduje, że się robi cieplej na serduszku – zapewne przez dodatek cynamonu, który rozgrzewa w te chłodne dni. Dodatkowo zapewne każdy z nas ma z szarlotką same miłe wspomnienia – w końcu to takie ciasto, które kojarzy się z domowym ciepłem i popołudniową herbatką w gronie najbliższych. Na moim blogu znajdziecie już niejeden przepis na domowy jabłecznik. Każdy nieco inny, ale każdy równie dobry. Jednakże ta szarlotka z połówkami jabłek na półkruchym cieście oczarowała ostatnio wszystkich domowników, dlatego dzisiaj pragnę się z Wami nią podzielić.

Wykorzystałem tutaj przepis na moje ulubione półkruche ciasto z babcinych notesów. Jest przygotowane na maśle z dodatkiem śmietany i dużą ilością żółtek. Dzięki temu jest obłędnie pyszne. Między dwoma płatami ciasta ukryłem zaś połówki soczystych jabłek obsypanych cukrem oraz cynamonem, które kruszeją w trakcie pieczenia. Gotowy jabłecznik polałem solidną porcją lukru, dzięki któremu wygląda jeszcze bardziej apetycznie. Mam nadzieję, że ta szarlotka z połówkami jabłek zagości u Was w ten weekend i stanie się jedną z Waszych ulubionych. 😉 PS. To ciasto smakuje z każdym dniem lepiej. Ja najbardziej lubię je na 2-3 dzień, kiedy staje się wilgotne i delikatne.

Zdjęcie - Szarlotka z połówkami jabłek - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiSzarlotka z połówkami jabłek 

Ilość porcji: 25 M

Czas przygotowania: 25 minut Czas gotowania: 45 minut 45 minut

SKŁADNIKI

Półkruche ciasto:

  • 300 g mąki (2 szklanki)
  • 100 g cukru (½ szklanki)
  • 150 g zimnego masła
  • 4 żółtka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany 18%
  • ½ łyżeczki soli

 

Nadzienie:

  • 5 jabłek
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki cynamonu

 

Dodatkowo:

  • 1 jajko do posmarowania ciasta

 

Lukier:

  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2-3 łyżki wrzątku

PRZYGOTOWANIE

Półkruche ciasto

  1. Mąkę wymieszaj wraz z cukrem, proszkiem do pieczenia oraz solą.
  2. Kolejno wbij żółtka, dodaj pokrojone w niedużą kostkę masło i śmietanę. Zagnieć szybko ciasto, tylko do połączenia się składników. Powinno być nieco bardziej miękkie niż klasyczne kruche i kleiste. Uformuj z niego kulę, zawiń w folię lub włóż do miseczki pod przykryciem i wstaw do lodówki na godzinę.

 

Nadzienie

  1. Jabłka obierz, pokrój na połówki i wykrój gniazda nasienne.
  2. Cukier połącz z cynamonem i obtocz w nim jabłka.

 

Przygotowanie

  1. Schłodzone ciasto podziel na pół. Każdą połówkę rozwałkuj na podsypanym mąką blacie na wielkość blaszki (ok. 25x35 cm, może być nieco mniejsza).
  2. Pierwszy blat ciasta ułóż w formie pokrytej papierem do pieczenia. Następnie nań rozłóż połówki jabłek w równych rządkach.
  3. Drugi kawałek ciasta również rozwałkuj, nie żałując mąki (możesz się wspomóc również papierem do pieczenia) i przełóż na wierzch jabłek. Ciasto delikatnie dociśnij, aby się skleiło.
  4. Wierzch szarlotki posmaruj rozmąconym jajkiem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez 50-60 minut.

 

Lukier

  1. Cukier wymieszaj z sokiem z cytryny, a następnie powoli wlewaj gorącą wodę, ucierając lukier do pożądanej gęstości.
  2. Jeszcze ciepłą szarlotkę posmaruj lukrem za pomocą pędzelka i odstaw do całkowitego wystudzenia.

Zdjęcie - Szarlotka z połówkami jabłek - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów

Podobne przepisy