Szakszuka z chorizo, cukinią i ciecierzycą

Szakszuka z chorizo, cukinią i ciecierzycą

Szakszuka w wolnym tłumaczeniu oznacza wielki bałagan i ta nazwa bardzo dobrze oddaje charakter tego dania ? Generalnie jest to pozycja śniadaniowa, do której dodaję to co zazwyczaj mam w kuchni. Tym razem przygotowałam ją z chorizo, które swobodnie można zastąpić naszą swojską kiełbaską, papryką, cukinią, ciecierzycą, no i gwiazdą tej potrawy – jajkami. Najpierw podsmażamy warzywa, następnie dodajemy pomidory i na koniec wbijamy jajka, nic prostszego a śniadanie iście królewskie. Uwielbiam zajadać je z chrupiącym chlebkiem, polecam gorąco bo syci na długie godziny!

Scroll down for recipe in English

Zdjęcie - Szakszuka z chorizo, cukinią i ciecierzycą / Chickpea, zucchini and chorizo shakshuka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Szakszuka z chorizo, cukinią i ciecierzycą

(4 porcje)

Składniki:

  • 100g chorizo, pokrojonego w cienkie plasterki
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • 1 czerwona cebula, pokrojona w drobną kostkę
  • 1 mała czerwona papryka,bez gniazd nasiennych, pokrojona w drobną kostkę
  • 1/2 cukinii, pokrojonej w drobną kostkę
  • 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
  • 1/4 szklanki porto (słodkiego wina)
  • 1 puszka (400g) krojonych pomidorów z puszki
  • 100 g ciecierzycy z puszki, odsączonej
  • 2 łyżeczki brązowego cukru
  • 1 łyżeczka mielonej wędzonej papryki (lub mielonej słodkiej papryki)
  • 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
  • sól i pieprz do smaku
  • 4 jajka
  • świeża kolendra do podania
  • chrupiący chlebek do podania

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej dużą patelnię na średnim ogniu, wrzuć chorizo, podsmaż do zarumienienia po czym przełóż je na talerz.
  2. Dodaj olej, włóż cebulę i podsmaż przez 3 minuty do zeszklenia. Dodaj paprykę i cukinię i smaż kolejne 2 minuty aż warzywa zmiękną. Ponownie włóż chorizo, wmieszaj czosnek i smaż kolejne 2 minuty.
  3. Dodaj porto i gotuj aż prawie odparuje.
  4. Dodaj pomidory, cukier, ciecierzycę, wędzoną paprykę i kmin i dopraw całość solą i pieprzem do smaku. Gotuj na małym ogniu przez około 15-20 minut aby smaki się przegryzły.
  5. Zrób w warzywach 4 małe wgłębienia i wbij do każdego po jaju. Gotuj pod przykryciem przez 2-3 minuty, aż białka się zetną, ale żółtko powinno być płynne.
  6. Posyp kolendrą i podawać z chrupiącym chlebkiem.

Smacznego!

Zdjęcie - Szakszuka z chorizo, cukinią i ciecierzycą / Chickpea, zucchini and chorizo shakshuka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

English version

Chickpea, zucchini and chorizo shakshuka

(4 servings)

Ingredients:

  • 100g chorizo, thinly sliced
  • 1 tbsp vegetable oil
  • 1 red onion, finely diced
  • 1 small red bell pepper, finely diced
  • 1/2 zucchini, finely diced
  • 1 clove garlic, crushed
  • 1/4 cup porto
  • 1 tin (400g) chopped tomatoes, chopped
  • 100 g tinned chickpeas, drained
  • 2 tsp brown sugar
  • 1 tsp smoked paprika
  • 1/2 tsp cumin
  • salt and pepper to season
  • 4 eggs
  • fresh coriander leaves to garnish
  • toasted bread for serving

Preparation:

  1. Heat a large pan and fry the chorizo until browned, remove the sausage and set aside.
  2. Add the oil to the pan and gently fry the onion for about 3 minutes until softened. Add the red pepper and zucchini and continue to fry for a further 2 or so minutes until they too are softened. Return the chorizo to the pan with the garlic and cook for 2 minutes.
  3. Add porto and allow the liquid to cook off.
  4. Add the tomatoes, sugar, chickpeas, smoked paprika and cumin, and adjust the seasoning with salt and pepper. Cook on low heat for about 15-20 minutes.
  5. Make small indentations ino the surface and break your eggs into the holes. Cook covered for a futher 2-3 or so minutes and until the egg whites have hardened.
  6. Scatter over the chopped cilantroand serve with toast.

Enjoy!

Zdjęcie - Szakszuka z chorizo, cukinią i ciecierzycą / Chickpea, zucchini and chorizo shakshuka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów