Sycylijskie arancini

Sycylijskie arancini
Zdjęcie - Kuleczki ryżowe z grzybami i serem (sycylijskie arancini) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kuleczki ryżowe z grzybami i serem (sycylijskie arancini) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kuleczki ryżowe z grzybami i serem (sycylijskie arancini) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kuleczki ryżowe z grzybami i serem (sycylijskie arancini) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kuleczki ryżowe z grzybami i serem (sycylijskie arancini) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 530 ml oleju Oliwier z oliwą
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • 150 g ryżu arborio (do risotto)
  • 150 g grzybów, np. brązowych pieczarek lub podgrzybków
  • 100 g bułki tartej lub panko
  • 75 g gorgonzoli
  • 50 g cebuli
  • 50 g parmezanu
  • 25 g mąki pszennej
  • 20 g masła
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie

Cebulę, czosnek i grzyby kroimy w kostkę. Na 1-2 łyżkach Oliwiera podsmażamy cebulę i czosnek. Gdy zmiękną, dodajemy grzyby i smażymy 2-3 minuty.


Następnie dodajemy ryż i smażymy. Gdy ziarna ryżu staną się szkliste, stopniowo podlewamy bulionem i często mieszamy. Podlewamy do momentu, aż ryż będzie miękki.


Na koniec dodajemy masło oraz starty parmezan. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.


Risotto przekładamy do szerokiego naczynia. Studzimy.

Do schłodzonego ryżu dodajemy pokruszoną gorgonzolę i formujemy kulki. Wstawiamy na 15 minut do lodówki, by stężały.


Schłodzone arancini obtaczamy w mące, a następnie panierujemy w jajku i bułce tartej. Ponownie schładzamy.


W szerokim garnku rozgrzewamy olej do 160ºC.


Arancini smażymy partiami w rozgrzanym oleju na złoty kolor. Osączamy na ręczniku papierowym.


Podajemy na ciepło lub zimno.

Kategorie przepisów