Świąteczne maślane ciasteczka z bergamotką i imbirem
Te proste maślane ciasteczka z bergamotką i imbirem upiekłem z myślą od nadchodzących Świętach Bożego Narodzenia. Mogą być świetną alternatywą dla pierniczków. Przygotowałem je z klasycznego kruchego ciasta z dużą ilością masła, do którego dodatkowo dodałem otartą skórkę bergamotki oraz imbir. Dzięki temu mają wspaniały herbaciany aromat, znany z herbaty earl grey, do której właśnie używa się olejek z tego owocu cytrusowego. Oczywiście, zamiast bergamotki można użyć także skórki cytryny, czy z pomarańczy. Również możecie je przygotować w całkiem innej wersji, na przykład dodając przyprawę korzenną do piernika, czy też sam cukier waniliowy.
Główną zaletą tych ciastek jest to, że świetnie odciska się na nich kształty i zachowują wzór po upieczeniu. Dlatego możecie wykorzystać ten przepis do odciskania kształtów przy pomocy grawerowanych wałków, czy też innych pomysłów, w których istotne jest zachowanie formy wypieku. Z ciastem pracuje się łatwo, nie kruszy się przez dodatek całego jajka i nie rośnie przez brak proszku do pieczenia. Te ciasteczka maślane nie rozleją się Wam również w piekarniku przez zachowanie optymalnego stosunku mąki do masła.
Moje ciasteczka maślane ciasteczka z bergamotką i imbirem przygotowałem na dwa sposoby. Z części ciasta przygotowałem wzór przy pomocy grawerowanego wałka, z reszty zaś upiekłem klasyczne płaskie kółka, które później wykorzystałem do dekoracji lukrem. Jeśli planujecie również wykorzystać taki wałek, to należy jedynie pamiętać, aby najpierw ciasto rozwałkować normalnie na grubość 3-4 mm, następnie oprószyć odrobiną mąki i kolejno użyć wałka z grawerem, delikatnie dociskając ciasto. Następnie już można wycinać dowolne kształty i przełożyć ciasteczka delikatnie na blaszkę przy pomocy szpatułki, aby zachowały swój kształt. Przed pieczeniem można je również ponownie chwilę schłodzić w lodówce, aby wzór był bardziej wyraźny.
Jeśli zaś planujecie dekorować ciasteczka lukrem, to najlepiej upiec płaskie kształty, aby łatwiej było je pokryć. Do tego typu dekoracji polecam przygotować lukier królewski na białkach, który szybko zastyga, ma ładny jednolity kolor i dobrze się z nim pracuje przy pomocy rękawów cukierniczych. Na wideo poniżej pokazałem również, jak przygotować prostą dekorację z lukru, przypominającą bożonarodzeniowy wieniec. Należy wtedy zabarwić część lukru barwnikami w proszku lub paście i od razu po pokryciu ciastek białym lukrem, zrobić zielone kropki (u mnie w dwóch tonach zieleni), a następnie nadać im sercowaty kształt przy pomocy wykałaczki. To bardzo łatwa dekoracja, a wygląda niesamowicie efektownie. 😉
Świąteczne ciasteczka z bergamotką i imbirem
Składniki na świąteczne maślane ciasteczka z bergamotką i imbirem:
Ciasteczka:
- 400 g mąki pszennej
- 200 g miękkiego masła
- 150 g cukru pudru
- 30 g miodu (1 łyżka)
- 1 duże jajko (rozmiar L)
- 1 łyżeczka mielonego imbiru
- skórka otarta z 1 bergamotki (lub cytryny)
- szczypta soli
Lukier (opcjonalnie):
- 40 g białka
- 200 g cukru pudru
- 5 ml soku z cytryny
- barwniki (opcjonalnie)
Jak przygotować świąteczne maślane ciasteczka z bergamotką i imbirem?
- Masło utrzyj z cukrem pudrem do białości. Dodaj mielony imbir, skórkę otartą z bergamotki, miód oraz całe jajko. Ponownie chwilę ucieraj do powstania gładkiej masy.
- Wsyp mąkę i miksuj jeszcze przez chwilę, aż powstanie gładkie ciasto.
- Z ciasta uformuj kulę. Zawiń ją w folię i wstaw do lodówki na 30-60 minut.
- Schłodzone ciasto rozwałkuj na lekko podsypanym mąką blacie na grubość 3-4 mm i powycinaj z niego dowolne kształty. (Dodatkowo można użyć wałka ze wzorem, którym delikatnie wałkujemy ciasto na samym końcu). Niewykorzystane ciasto warto przechowywać w lodówce, aby się nie ogrzało.
- Delikatnie przy pomocy szpatułki przenieś je na 3-4 blaszki pokryte papierem do pieczenia. Między ciastkami zachowaj 1 cm odstępy.
- Ciastka piecz przez ok. 8 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Zdejmij je z blaszki po przestudzeniu lub umieść na kratce. Możesz je dodatkowo polukrować.
Lukier
- Przesiany cukier puder utrzyj z białkiem, aż kryształki cukru będą ledwo wyczuwalne (ja to robię przy pomocy miksera). Dodaj pod koniec ucierania sok z cytryny.
- Do lukru dodaj opcjonalnie barwniki i przełóż go do rękawów cukierniczych, a następnie udekoruj nim ciasteczka. Na filmie pokazałem, jak wykonać wzór ze świątecznym wieńcem. Do tego celu przygotowałem po ok. 2 łyżki lukru w 2 odcieniach zieleni i czerwonym. Pozostały lukier pozostawiłem biały.
- Udekorowane ciasteczka odstaw do całkowitego zastygnięcia lukru.
Zrobiłeś/zrobiłaś ten przepis?Pochwal się efektami i otaguj mnie na Instagramie: @food_square