Świąteczne ciasteczka cynamonowe
Ciasteczka zawsze spoko ! Prawda ? A świąteczne ciasteczka koniecznie muszą pojawić się w grudniu.
Święta to nie tylko pierniczki. Dlatego polecam Waszej uwadze kruche, maślane ciasteczka cynamonowe.
By nadać ciasteczkom świątecznego wyrazu, użyłam do ich przygotowania specjalnych pieczątek ze sklepu Tescoma.
Zestaw ten zawiera okrągły wykrawacz oraz 6 pieczątek z motywem świątecznym. Znajdziecie tu choinkę, śnieżynkę, ciastka, prezent, dzwonek oraz stroik świąteczny.
Pieczątki bardzo łatwo się odciskają i tworzą ciekawy wzór na zwykłym ciasteczku maślanym.
Klasyczne maślane ciasto na ciasteczka, przygotowałam z dodatkiem aromatycznego cynamonu. To właśnie jego dodatek, oraz świąteczny motyw na ciasteczkach sprawiły, że ciasta sprawdzą się idealnie, jako bożonarodzeniowy wypiek.
Ciasteczka takie, pięknie opakowane, mogą stać się pięknym prezentem dla Waszych bliskich.
Zróbcie takie !
PRZEPIS
NA ŚWIĄTECZNE CIASTECZKA CYNAMONOWE
Składniki na ciasteczka:
Przygotowanie ciasteczek:
1. Mąkę wymieszać z cukrem pudrem i cynamonem.
2. Zimne masło pokroić w niedużą kostkę.
Masło i mąkę posiekać dobrze nożem na stolnicy lub rozdrobnić w malakserze ( ja używam malaksera ).
3. Do mąki z masłem dodać jajko i zagnieść szybko jednolite ciasto. Tu także ułatwiam sobie pracę, tym samym nie ogrzewając ciasta i zarabiam ciasto malakserem.
Zagniecione ciasto uformować w kulę, spłaszczyć i owinąć folią spożywczą.
Ciasto włożyć na 30 minut do lodówki.
4. Zimne ciasto wałkować na grubość około 0,5 cm. Z ciasta wykrawać przy pomocy okrągłego wykrawacza ciasteczka. przełożyć je na blachę do pieczenia, wyłożoną papierem do pieczenia.
Na każdym ciasteczku odciskać za pomocą pieczątek, wybrany motyw. pieczątkę dociskać równo i dość mocno. Uważać jednak, by nie rozgnieść ciastka.
5. Ciasteczka cynamonowe piec w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni C przez 9-10 minut.
Upieczone ciasteczka zdjąć z blachy i pozostawić do ostygnięcia.
Smacznego !
Święta to nie tylko pierniczki. Dlatego polecam Waszej uwadze kruche, maślane ciasteczka cynamonowe.
By nadać ciasteczkom świątecznego wyrazu, użyłam do ich przygotowania specjalnych pieczątek ze sklepu Tescoma.
Zestaw ten zawiera okrągły wykrawacz oraz 6 pieczątek z motywem świątecznym. Znajdziecie tu choinkę, śnieżynkę, ciastka, prezent, dzwonek oraz stroik świąteczny.
Pieczątki bardzo łatwo się odciskają i tworzą ciekawy wzór na zwykłym ciasteczku maślanym.
Klasyczne maślane ciasto na ciasteczka, przygotowałam z dodatkiem aromatycznego cynamonu. To właśnie jego dodatek, oraz świąteczny motyw na ciasteczkach sprawiły, że ciasta sprawdzą się idealnie, jako bożonarodzeniowy wypiek.
Ciasteczka takie, pięknie opakowane, mogą stać się pięknym prezentem dla Waszych bliskich.
Zróbcie takie !
PRZEPIS
NA ŚWIĄTECZNE CIASTECZKA CYNAMONOWE
Składniki na ciasteczka:
- 250 g zimnego masła
- 150 g cukru pudru
- 380 g mąki tortowej
- 1 jajko "M"
- 1 łyżeczka cynamonu
Przygotowanie ciasteczek:
1. Mąkę wymieszać z cukrem pudrem i cynamonem.
2. Zimne masło pokroić w niedużą kostkę.
Masło i mąkę posiekać dobrze nożem na stolnicy lub rozdrobnić w malakserze ( ja używam malaksera ).
3. Do mąki z masłem dodać jajko i zagnieść szybko jednolite ciasto. Tu także ułatwiam sobie pracę, tym samym nie ogrzewając ciasta i zarabiam ciasto malakserem.
Zagniecione ciasto uformować w kulę, spłaszczyć i owinąć folią spożywczą.
Ciasto włożyć na 30 minut do lodówki.
4. Zimne ciasto wałkować na grubość około 0,5 cm. Z ciasta wykrawać przy pomocy okrągłego wykrawacza ciasteczka. przełożyć je na blachę do pieczenia, wyłożoną papierem do pieczenia.
Na każdym ciasteczku odciskać za pomocą pieczątek, wybrany motyw. pieczątkę dociskać równo i dość mocno. Uważać jednak, by nie rozgnieść ciastka.
5. Ciasteczka cynamonowe piec w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni C przez 9-10 minut.
Upieczone ciasteczka zdjąć z blachy i pozostawić do ostygnięcia.
Smacznego !