Surówka z pekińskiej kapusty

Surówka z pekińskiej kapusty

Wiosenna, smaczna i chrupiąca surówka do obiadu i do grilla. Możesz ją przyrządzić z młodej – białej kapusty, ale sprawdzi się również kapusta pekińska. Kapustę pekińską drobno pokrój ostrym nożem, natomiast do krojenia białej kapusty, warto wykorzystać specjalną tarkę, która odpowiednio rozdrobni  liście.

Pyszną surówkę z pekińskiej kapusty, polecam do niedzielnego obiadu 🙂

Zdjęcie - Surówka z pekińskiej kapusty - Napiecyku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na surówkę z kapusty pekińskiej
  • 1 mała kapusta pekińska ( może być również kapusta biała )
  • 1/2 cebuli cukrowej
  • mała puszka kukurydzy
  • 2 łyżki świeżo posiekanego koperku
  • 1 łyżka octu winnego
  •  łyżeczka ulubionej musztardy
  •  łyżeczka miodu lub cukru
  • 2 łyżki oliwy
  • 1/2 łyżeczki soli

Z kapusty usuń wierzchnie liście, przekrój ją na pół. Każdą połowę umyj pod bieżącą wodą, osącz i drobno posiekaj ostrym nożem. Posiekane liście daj do miseczki, dodaj sól, pomieszaj lekko ugniatając dłonią. Odstaw na 10 minut.

Cebulę drobno posiekaj.

Do filiżanki daj oliwę, musztardę, miód i ocet winny. Wszystko energicznie pomieszaj.

Z kapusty odciśnij nadmiar wody, dodaj koperek, cebulę i kukurydzę, całość pomieszaj.  Od razu podawaj.

Smacznego 🙂

Zdjęcie - Surówka z pekińskiej kapusty - Napiecyku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów