Surówka z młodej kapusty z olejem lnianym
Surówka z młodej kapusty:
⭐️ jest pyszna i zdrowa.
⭐️ ma moc witamin
⭐️ to świetne wykorzystanie sezonowych warzyw
⭐️ to wspaniały dodatek do dań mięsnych, rybnych lub grillowanych.
Oleje Kujawski tłoczone na zimno są cennym źródłem wielu substancji odżywczych naturalnie występujących w ziarnach i pestkach, które przechodzą do oleju w trakcie procesu tłoczenia. Zachowują charakterystyczny smak i aromat nasion oraz pestek, z których zostały wytłoczone.
Olej lniany jest źródłem kwasów omega-3, których zawiera przeszło 40 razy więcej niż oliwa z oliwek. Ma różnorodne zastosowanie, super sprawdzi się do sałatek i surówek, śledzi, past do kanapek, wykańczania gotowych dań itp.
Składniki na surówkę z młodej kapusty z olejem lnianym:
- 500 g młodej kapusty
- 250 g marchewki
- 150 g jabłka
- biała część pora
- szczypta soli, pieprzu i cukru do smaku
- 1 mały pęczek szczypiorku
- 1 mały pęczek koperku
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2-3 łyżki oleju Kujawskiego tłoczonego na zimno LEN
Jak zrobić surówkę z młodej kapusty z olejem lnianym?
Młodą kapustę i białą część pora drobno siekam, a obraną marchew i jabłko ścieram na tarce o grubych oczkach.
Posiekaną kapustę przekładam do miski, oprószam solą i mieszam. Dodaję startą marchew i jabłko, skrapiam sokiem z cytryny i dodaj świeżo mielony pieprz.
Teraz dorzucam drobno posiekaną zieleninę – szczypior, koperek oraz por. Surówkę obficie skrapiam lnianym olejem Kujawskim i mieszam.
Surówkę z młodej kapusty z olejem lnianym warto przed podaniem schłodzić przez ok. 10 minut w lodówce.
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: 30 min
Stopień trudności: prosty przepis