Surówka z młodej kapusty z olejem lnianym

Surówka z młodej kapusty z olejem lnianym

Zdjęcie - Surówka z młodej kapusty z olejem lnianym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Surówka z młodej kapusty:

⭐️ jest pyszna i zdrowa.

⭐️ ma moc witamin

⭐️ to świetne wykorzystanie sezonowych warzyw

⭐️ to wspaniały dodatek do dań mięsnych, rybnych lub grillowanych.

Oleje Kujawski tłoczone na zimno są cennym źródłem wielu substancji odżywczych naturalnie występujących w ziarnach i pestkach, które przechodzą do oleju w trakcie procesu tłoczenia. Zachowują charakterystyczny smak i aromat nasion oraz pestek, z których zostały wytłoczone.

Olej lniany jest źródłem kwasów omega-3, których zawiera przeszło 40 razy więcej niż oliwa z oliwek. Ma różnorodne zastosowanie, super sprawdzi się do sałatek i surówek, śledzi, past do kanapek, wykańczania gotowych dań itp.

Składniki na surówkę z młodej kapusty z olejem lnianym:

  • 500 g młodej kapusty
  • 250 g marchewki
  • 150 g jabłka
  • biała część pora
  • szczypta soli, pieprzu i cukru do smaku
  • 1 mały pęczek szczypiorku
  • 1 mały pęczek koperku
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2-3 łyżki oleju Kujawskiego tłoczonego na zimno LEN

Zdjęcie - Surówka z młodej kapusty z olejem lnianym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Jak zrobić surówkę z młodej kapusty z olejem lnianym?

Młodą kapustę i białą część pora drobno siekam, a obraną marchew i jabłko ścieram na tarce o grubych oczkach.

Posiekaną kapustę przekładam do miski, oprószam solą i mieszam. Dodaję startą marchew i jabłko, skrapiam sokiem z cytryny i dodaj świeżo mielony pieprz.

Teraz dorzucam drobno posiekaną zieleninę – szczypior, koperek oraz por. Surówkę obficie skrapiam lnianym olejem Kujawskim i mieszam.

Surówkę z młodej kapusty z olejem lnianym warto przed podaniem schłodzić przez ok. 10 minut w lodówce.

 

 

Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: 30 min
Stopień trudności: prosty przepis

Kategorie przepisów