Surówka z kiszonej kapusty z cebulką
Nie ma nic smaczniejszego i najzdrowszego jak swojskie samodzielnie przygotowane surówki w sam raz do dań głównych, kto się ze mną zgadza łapka do góry 👍. Surówka z kapusty kiszonej pasuje w zasadzie do wszystkich dań głównych w zależności od tego jakie danie wykonujemy jednak najbardziej pasuje do dań z rybą lub schabowego. Kapusta kiszona sama w sobie jest niskokaloryczna jednak ma wiele właściwości korzystnych dla naszego zdrowia bardzo dobrze wpływa na procesy trawienia jak i układ pokarmowy, pozytywnie wzmacnia naszą odporność a także zmniejsza poziom cholesterolu we krwi, idealnie wpływa na układ krążenia jak i pracę serca także poprawia kondycję skóry podczas spożywania kapusty kiszonej jak i picie soku z niej. Tak więc warto spożywać jak najwięcej surówek oraz innych dań z dodatkiem kapusty kiszonej
Składniki na surówkę z kiszonej kapusty z cebulką:
- 1 średnia cebula,
- 0,5 łyżki soli drobnej,
- 0,5 kilograma kapusty kiszonej,
- 0,5 łyżeczki pieprzu czarnego,
- 2 łyżeczki cukru,
- 3 łyżki oleju
Przygotowanie surówki z kiszonej kapusty z cebulką:
Początkowo obrać cebulę i drobno ją pokroić w kostkę przekładając do salaterki następnie nasolić i za pomocą dłoni uciskać do jej zmiękczenia oraz puszczenia soków, gdy cebula już zmiękła wtedy dodać odciśniętą z soku kapustę kiszoną również pokrojoną drobno. Po dodaniu kapusty wymieszać a następnie wsypać cukier oraz pieprz czarny świeżo zmielony i również wymieszać do połączenia się składników oraz do czasu rozpuszczenia się cukru, po chwili wlać olej i kolejny raz wymieszać pozostawić tak przygotowaną na 10 minut aby smaki się przegryzły
Po wyznaczonym czasie surówka idealnie nadaje się do spożycia, świetnie smakuje a jako dodatek do dań głównych dobre rozwiązanie jeżeli ktoś przepada za surówkami. Jeżeli są Państwo zwolennikami swojskich surówek to jak najbardziej polecam spożywanie jak największej ilości surówek właśnie z dodatkiem kapusty kiszonej. Jeżeli ktoś ma większa ilość osób w domu należy podwoić ilość składników a jeżeli komuś zostanie taka surówka należy przełożyć ją do słoika lub pojemnika i szczelnie zakręcić - zamknąć i przechować w lodówce do trzech dni