Surówka z kiszonej kapusty, marchewki i jabłka
Surówka z kiszonej kapusty.
Przepyszna surówka z kiszonej kapusty z marchewką, cebulą i jabłkiem. Chrupiąca, słodko-kwaśna. Jest świetnym dodatkiem do smażonej ryby (przepis tutaj>>>), albo panierowanych kotletów z kurczaka z parmezanem (przepis tutaj>>>).
- surówka z kiszonej kapusty jest bardzo prosta do zrobienia
- jest świetnym dodatkiem do dań mięsnych i rybnych
- każdy składnik doskonale do siebie pasuje, surówka jest pyszna i aromatyczna
Surówka z kiszonej kapusty
Szybka i bardzo smaczna surówka z kiszonej kapusty to idealny dodatek do obiadu. Przepis jest bardzo prosty, zaś składniki niedrogie i łatwo dostępne. Dodatek cebuli sprawia, że surówka z kiszonej kapusty jest ostrzejsza i wyraźniejsza w smaku. Zamiast cebuli można dodać posiekanego pora albo szczypiorek lub całkowicie pominąć ten składnik.
Oto kilka innych przepisów na surówki, które mogą Ci się spodobać:
- Surówka z ogórka i rzodkiewek do obiadu
- Surówka z czerwonej kapusty - azjatycki Colesław do obiadu lub grilla
- Surówka z kapusty pekińskiej i marchewki
- SURÓWKA Z BIAŁEJ KAPUSTY I PORA DO OBIADU, mieszana
- SURÓWKA Z SAŁATY ZE ŚMIETANĄ do obiadu
- Szybkie pikle z ogórka do obiadu
- SURÓWKA Z POMIDORÓW I CEBULI
- SURÓWKA Z PAPRYKI I SAŁATY DO OBIADU
- SURÓWKA Z KISZONYCH OGÓRKÓW I CEBULI do obiadu
- SURÓWKA Z SAŁATY I JAJEK DO OBIADU
Surówka z kapusty kiszonej, marchewki i jabłka
Składniki potrzebne do przygotowania surówki:
- 400g kiszonej kapusty
- 1 cebula dymka, drobno posiekana
- 1 marchew
- 1 duże, winne jabłko
- 3 łyżki wody
- 3 łyżki octu ryżowego, winnego lub jabłkowego
- 1-2 łyżki cukru ( do smaku)
- 3 łyżki oliwy
- sól i mielony pieprz do smaku
Przepis na surówkę z kiszonej kapusty
Krok 1.
- Kapustę kiszoną odcisnąć z nadmiaru soku i drobniej posiekać. Jeżeli kapusta jest bardzo kwaśna, można ją przepłukać pod bieżącą wodą, następnie odcisnąć i posiekać.
- Marchew obrać i zetrzeć na tarce do jarzyn z drobnymi oczkami.
- Jabłko obrać, usunąć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce do jarzyn z większymi oczkami lub pokroić w kostkę.
- Cebulę obrać i drobno posiekać.
- Przygotować zaprawę do surówki: wszystkie składniki wymieszać w miseczce. Ilość cukru dostosować do własnych preferencji smakowych.
- Wszystkie składniki surówki połączyć razem, polać przygotowaną zaprawą i wymieszać. Surówka jest gotowa do jedzenia, ale warto wstawić ją do lodówki w zamkniętym naczyniu na minimum 30 minut, by smaki lepiej się przegryzły.
Mam nadzieję, że przepis na surówkę z kiszonej kapusty spodoba się Tobie i Twoim bliskim :) Korzystaj z niego i koniecznie ulepszaj.
Miłego gotowania!
Surówka z kiszonej kapusty.