Surówka z kiszonej kapusty, marchewki i jabłka

Surówka z kiszonej kapusty, marchewki i jabłka

Zdjęcie - Surówka z kiszonej kapusty, marchewki i jabłka - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiSurówka z kiszonej kapusty.


Surówka z kiszonej kapusty

Przepyszna surówka z kiszonej kapusty z marchewką, cebulą i jabłkiem. Chrupiąca, słodko-kwaśna. Jest świetnym dodatkiem do smażonej ryby (przepis tutaj>>>), albo panierowanych kotletów z kurczaka z parmezanem (przepis tutaj>>>).

  • surówka z kiszonej kapusty jest bardzo prosta do zrobienia
  • jest świetnym dodatkiem do dań mięsnych i rybnych
  • każdy składnik doskonale do siebie pasuje, surówka jest pyszna i aromatyczna

Surówka z kiszonej kapusty

Szybka i bardzo smaczna surówka z kiszonej kapusty to idealny dodatek do obiadu. Przepis jest bardzo prosty, zaś składniki niedrogie i łatwo dostępne. Dodatek cebuli sprawia, że surówka z kiszonej kapusty jest ostrzejsza i wyraźniejsza w smaku. Zamiast cebuli można dodać posiekanego pora albo szczypiorek lub całkowicie pominąć ten składnik.


Oto kilka innych przepisów na surówki, które mogą Ci się spodobać:


Surówka z kapusty kiszonej, marchewki i jabłka

Składniki potrzebne do przygotowania surówki:

  • 400g kiszonej kapusty
  • 1 cebula dymka, drobno posiekana
  • 1 marchew
  • 1 duże, winne jabłko
Zaprawa do surówki z kiszonej kapusty
  • 3 łyżki wody
  • 3 łyżki octu ryżowego, winnego lub jabłkowego
  • 1-2 łyżki cukru ( do smaku)
  • 3 łyżki oliwy
  • sól i mielony pieprz do smaku
Surówkę z kiszonej kapusty najlepiej przygotować 30-60 minut przed podaniem, tak aby smaki dobrze się połączyły. Kapusta kiszona zmięknie i przejdzie aromatem jabłek oraz marchewki. Gotową surówkę przechowujemy w lodówce w szklanym, zamkniętym naczyniu. Najsmaczniejsza jest na drugi dzień po zrobieniu. Można ją przechowywać w lodówce przez kilka dni.

Przepis na surówkę z kiszonej kapusty
Krok 1.
  • Kapustę kiszoną odcisnąć z nadmiaru soku i drobniej posiekać. Jeżeli kapusta jest bardzo kwaśna, można ją przepłukać pod bieżącą wodą, następnie odcisnąć i posiekać.
  • Marchew obrać i zetrzeć na tarce do jarzyn z drobnymi oczkami.
  • Jabłko obrać, usunąć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce do jarzyn z większymi oczkami lub pokroić w kostkę.
  • Cebulę obrać i drobno posiekać.
Krok 2.
  • Przygotować zaprawę do surówki: wszystkie składniki wymieszać w miseczce. Ilość cukru dostosować do własnych preferencji smakowych.
Krok 3.
  • Wszystkie składniki surówki połączyć razem, polać przygotowaną zaprawą i wymieszać. Surówka jest gotowa do jedzenia, ale warto wstawić ją do lodówki w zamkniętym naczyniu na minimum 30 minut, by smaki lepiej się przegryzły.
Surówka z kiszonej kapusty, marchewki i jabłka to doskonały dodatek do drugiego dania. Idealnie komponuje się z tłuczonymi ziemniakami i smażoną ryba lub panierowanymi kotlecikami z kurczaka.

Mam nadzieję, że przepis na surówkę z kiszonej kapusty spodoba się Tobie i Twoim bliskim :) Korzystaj z niego i koniecznie ulepszaj.


Miłego gotowania!


Zdjęcie - Surówka z kiszonej kapusty, marchewki i jabłka - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiSurówka z kiszonej kapusty.


Kategorie przepisów