Surówka z kapusty pekińskiej z sosem musztardowo - miodowym

Uniwersalna, chrupiąca surówka z kapusty pekińskiej, z dodatkiem lekko słodkiego sosu miodowo – musztardowego. Zamiast kapusty pekińskiej, można oczywiście użyć drobno szatkowanej kapusty białej.

Pyszna surówka do obiadu i do kolacji. Polecam 🙂

Zdjęcie - Surówka z kapusty pekińskiej z sosem musztardowo - miodowym - Napiecyku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Surówka z kapusty pekińskiej

Składniki na surówkę z kapusty pekińskiej
  • połowa sałaty pekińskiej średniej wielkości
  • mała puszka kukurydzy
  • 1 mała marchewka
  • 1 mała żółta papryka
  • garść drobno posiekanej pietruszki lub szczypiorku
  • sól do smaku
Składniki na sos musztardowo – miodowy
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 pełna łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka octu winnego
  • szczypta białego pieprzu

Marchewkę, paprykę i liście sałaty, starannie umyj. Liście sałaty osusz papierowym ręcznikiem, drobno poszatkuj, daj do miseczki i delikatnie posyp solą.

Z papryki i marchewki ściągnij skórkę, obieraczką do warzyw. Paprykę pokrój na drobną kostkę. Marchewkę zetrzyj na tarce, na większych oczkach.

Paprykę, marchewkę, kukurydzę ( bez zalewy ) i zioła, dodaj do sałaty.

Składniki na sos musztardowo – miodowy, dokładnie połącz w małej miseczce.

Sos dodaj do surówki, wszystko bardzo dokładnie pomieszaj. Odstaw na 15 minut, do połączenia smaków.

Podawaj do obiadu i do kolacji. Smacznego 🙂

Zdjęcie - Surówka z kapusty pekińskiej z sosem musztardowo - miodowym - Napiecyku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów

Podobne przepisy