Surówka z kapusty kiszonej
Pyszna i zdrowa surówka z kiszonej kapusty z dodatkiem marchewki, cebuli i natki pietruszki. Najczęściej przyrządzam ją zimą, to prawdziwa bomba witaminowa, w czasie kiedy tak brakuje nam dobrych, świeżych warzyw i owoców. Jest świetnym dodatkiem do obiadu, zwłaszcza do smażonej ryby.
PRZEPIS NA SURÓWKĘ Z KAPUSTY KISZONEJ
Składniki :
500 g kapusty kiszonej
1 mała marchewka
½ cebuli
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
2 łyżki oliwy
szczypta cukru
sól, pieprz
Jak zrobić surówkę z kapusty kiszonej : Kapustę kiszoną pokroić i przełożyć do miski. Marchewkę obrać, zetrzeć na tarce na małych oczkach, dodać do kapusty. Cebulę obrać i pokroić w kostkę, dodać do kapusty razem z natką pietruszki. Wlać oliwę, dodać cukier oraz po szczypcie soli i pieprzu, wymieszać, odstawić na 15 minut. Posmakować, w razie potrzeby doprawić do smaku solą i pieprzem.