Surówka z czerwonej kapusty z jabłkiem i ananasem
Surówka z czerwonej kapusty w wersji z jabłkiem i ananasem. Bardzo smaczna. Lekko słodka. W wersji zasmażanej. Idealna jako dodatek do obiadu.
Surówkę przygotowałam z jednodniowym wyprzedzeniem. Zdjęcie, które widzicie poniżej, to zdjęcie surówki po podgrzaniu jej na drugi dzień – kawałki ananasa, które były widoczne od razu po przygotowaniu, rozpadły się ? Pod przepisem zdjęcia robione tuż po przygotowaniu, w nieco gorszych warunkach oświetleniowych.
- 1/2 główki czerwonej kapusty
- 1 kwaśne jabłko
- 4 plastry ananasa
- 5 łyżek masła klarowanego
sos:
- 100 ml zalewy z ananasa
- 100 ml soku jabłkowego
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 2 listki laurowe
- sól, pieprz
Oczyszczoną kapustę drobno szatkujemy.
Jabłko obieramy, usuwamy gniazdo nasienne, kroimy na ósemki, a te z kolei na pół (jabłko w trakcie duszenia się rozpadnie).
Ananasa osączamy z zalewy (zalewę zachowujemy). Kroimy w kostkę.
Na patelni rozgrzewamy masło klarowane. Wrzucamy kapustę z jabłkami. Podlewamy sokiem jabłkowym oraz syropem z ananasa. Dodajemy listki laurowe. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Dusimy na średnim ogniu do czasu, aż kapusta zmięknie (u mnie to około 20-25 minut). Odstawiamy do przestudzenia. Następnie skrapiamy sokiem z cytryny. Mieszamy z ananasem.
Polecam również przepis na Sałatkę z tortellini z rukolą i suszonymi pomidorami