Surówka z czarnej rzepy

Surówka z czarnej rzepy
Czarna rzepa, to warzywo bardzo niedoceniane w naszej kuchni. Niepozorna bulwa, kryje w sobie wiele cennych witamin i soli mineralnych, które oddziaływują na stan naszej skóry, włosów i paznokci. Rzepa odkaża układ pokarmowy, odciąża wątrobę, oczyszcza z toksyn i odtruwa organizm. A to nie wszystkie, zalety czarnej rzepy. Surówka z czarnej rzepy, odpowiednio przygotowana, jest bardzo smaczna i na pewno będzie oryginalnym i zdrowym dodatkiem do obiadu

Zdjęcie - Surówka z czarnej rzepy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki
  • 1 bulwa czarnej rzepy
  • 1 słodkie jabłko
  • garść posiekanych rodzynek
  • garść posiekanych orzechów włoskich
  • łyżka soku z cytryny
  • łyżka majonezu bez konserwantów
  • łyżka gęstego jogurtu
  • sól morska
Rzepę cieniutko obieram, obieraczką do warzyw i drobno ścieram na tarce. Delikatnie posypuję solą ( około 1/3 łyżeczki ), mieszam i odstawiam na 30 minut. Jabłko drobno ścieram na tarce. Z rzepy dokładnie, partiami wyciskam nadmiar soku. Daję do miseczki, dodaję jabłko, rodzynki i orzechy, wszystko dokładnie mieszam. Majonez mieszam z jogurtem i sokiem z cytryny, dodaję do surówki. Ponownie mieszam. Od razu podaję. Smacznego Uwagi – Rodzynki można przed krojeniem namoczyć w gorącej wodzie. Sok w czarnej rzepy, można wykorzystać do celów leczniczych i np. dodać do soku z marchwi, czy jabłek.

Zdjęcie - Surówka z czarnej rzepy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów