Surówka z białej kapusty ze słoika (30 dniowa)
            
 
 
 Moja mama robiła taką z czosnkiem. 
 A będąc kiedyś na wsi u cioci jadłam 30 dniową surówkę z cebulą. Czyli jak kto woli. Jedna i druga pyszna i warta zrobienia. 
 Przygotowana wcześniej bardzo ułatwia życie, gdy nic nie mamy do obiadu. Jaka oszczędność czasu:-) Kończy się zapas i zaraz nastawiam kolejną porcję. Spróbujcie! 
 
 
 Składniki:
- około 3 kg kapusty białej (tak z 1,5 główki średniej kapusty),
 - 3-4 duże marchewki,
 - 2 cebule lub zamiennie 4 ząbki czosnku,
 
zalewa:
 
- 1 szklanka oleju,
 - 1/2 szklanki octu,
 - 1 szklanka cukru,
 - 1 szklanka wody mineralnej niegazowanej,
 - 1 łyżka soli.
 
Przygotowanie: 
 Kapustę, obrane marchewki i cebulę poszatkować. Warzywa wymieszać. Zagotować wodę z pozostałymi składnikami zalewy. Wrzącą mieszanką zalewać warzywa. Całość przykryć i odstawić do następnego dnia. Nakładać do słoików ubijając łyżką, dolać zalewy jeśli została. Wstawić do lodówki. Sałatkę możemy przechowywać w lodówce do 30 dni.