Surówka z białej kapusty ze słoika (30 dniowa)

Surówka z białej kapusty ze słoika (30 dniowa)


Zdjęcie - Surówka z białej kapusty ze słoika (30 dniowa) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Moja mama robiła taką z czosnkiem.
A będąc kiedyś na wsi u cioci jadłam 30 dniową surówkę z cebulą. Czyli jak kto woli. Jedna i druga pyszna i warta zrobienia.
Przygotowana wcześniej bardzo ułatwia życie, gdy nic nie mamy do obiadu. Jaka oszczędność czasu:-) Kończy się zapas i zaraz nastawiam kolejną porcję. Spróbujcie!
Zdjęcie - Surówka z białej kapusty ze słoika (30 dniowa) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki:

  • około 3 kg kapusty białej (tak z 1,5 główki średniej kapusty),
  • 3-4 duże marchewki,
  • 2 cebule lub zamiennie 4 ząbki czosnku,

zalewa:

  • 1 szklanka oleju,
  • 1/2 szklanki octu,
  • 1 szklanka cukru,
  • 1 szklanka wody mineralnej niegazowanej,
  • 1 łyżka soli.

Przygotowanie:
Kapustę, obrane marchewki i cebulę poszatkować. Warzywa wymieszać. Zagotować wodę z pozostałymi składnikami zalewy. Wrzącą mieszanką zalewać warzywa. Całość przykryć i odstawić do następnego dnia. Nakładać do słoików ubijając łyżką, dolać zalewy jeśli została. Wstawić do lodówki. Sałatkę możemy przechowywać w lodówce do 30 dni.
Zdjęcie - Surówka z białej kapusty ze słoika (30 dniowa) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów