Surówka z białej i czerwonej kapusty z kolendrą

Zdjęcie - Surówka z białej i czerwonej kapusty z kolendrą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zaplanowaliśmy sobie na obiad pierogi, mieliśmy trochę zamrożonych, od babci. A Madzia wymyśliła, że do tych pierogów zrobi surówkę. Tak, wiem, surówka z kapusty (czy też w ogóle jakakolwiek surówka) tak w konwencjonalny sposób nie pasuje do pierogów.Ale w niekonwencjonalny pasować może.  No bo tak: pierogi dobre, surówka dobra, więc jedno i drugie razem też dobre . I faktycznie całkiem nieźle się wszystko razem połączyło. A surówka miała fajny aromat kolendry. To dość intensywna w smaku roślinka więc lepiej ostrożnie ją dawkować.

1/2 małej główki czerwonej kapusty

1/2 małej główki białej kapusty

1 łyżeczka musztardy

1/2 szklanki jogurtu greckiego

1 cebula

sok z 1/2 cytryny

garść posiekanej świeżej kolendry

sól,

pieprz

Kapustę szatkujemy, cebulę drobno kroimy. Mieszamy razem w dużej misce i zalewamy wrzątkiem. Po 20 sekundach odcedzamy. Dodajemy resztę składników, mieszamy wszystko i wkładamy do lodówki, żeby dobrze się wychłodziło. I to właściwie cała filozofia. Proste i naprawdę smaczne.
Smacznego!
--------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail!". Od tej pory żaden przepis Ci nie umknie :)

Kategorie przepisów

Podobne przepisy