Suflet serowy ze szpinakiem- na wielkanocne śniadanie
Wielkanoc bezsprzecznie kojarzy się z jajkami, a nie znam bardziej eleganckiego sposobu ich podania, jak w formie sufletu właśnie.
I tak, jak rozumiem brak czasu na jego przygotowanie w przeciętny dzień, tak w Święta o wolny czas i celebrowanie posiłków nietrudno.
Posadźcie więc całą rodzinę przy stole, niech mają kilka minut na pogawędkę, a w tym czasie weźcie się za przygotowanie sufletu. Bo to on już za moment będzie najważniejszy. To goście czekają na suflet. Nigdy odwrotnie!
Proporcje na 2-3 porcje w zależności od wielkości kokilek.
Składniki
- jajko - 2 szt
- mąka pszenna - 20 g
- bułka tarta - do wysypania naczynek
- mleko - 150 ml
- ser np. cheddar - 1 szklanka, świeżo utarty na grubych oczkach
- masło - 15 g (+do nasmarowania foremek)
- szpinak - ok. 150 g, świeży
- szalotka - 1 mała szt
- oliwa - 1 łyżka
- sól, pieprz - do smaku
- gałka muszkatołowa - szczypta
Naczynka wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą, usuń (wysyp) jej nadmiar.
Cebulką drobno posiekaj i zeszklij na oliwie. Dodaj szpinak, przypraw gałką i duś, aż wyparuje z niego cały płyn. Ostudź.
W garnuszku rozpuść masło, dodaj mąkę, dokładnie wymieszaj, gotuj przez ok. 2 minuty. Zdejmij z ognia. Dodaj mleko, wymieszaj trzepaczką (rózgą). Zagotuj.
Zdejmij z ognia, dodaj ser, pieprz cayenne i wymieszaj.
Dodaj żółtka, szczyptę soli i pieprzu oraz szpinak.
Ubij białka na sztywną pianę, delikatnie, porcjami dodawaj do ciasta. Mieszaj delikatnie szpatułką, aby białka utraciły jak najmniej powietrza, a masa pozostała puszysta.
Masą napełnij foremki prawie po sam brzeg. Wygładź wierzch. Palcem przesuń wokół brzegu naczynka, zbierając nadmiar ciasta i tym samym oczyść rant kokilki.
Piecz ok. 12 minut w temp. 200 oC.