Suflet cytrynowy

Suflet cytrynowy

Zdjęcie - Suflet cytrynowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Suflet cytrynowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kilka dni temu brałam udział w warsztatach cukierniczych prowadzonych przez Kurta Schellera. Przygotowywaliśmy całą masę ociekających masłem, bezwstydnie pełnych cukru i kalorii deserów.

Zdjęcie - Suflet cytrynowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Suflet cytrynowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Jednym z nich był suflet czekoladowy. Ja jednak, wolę chyba nieco lżejszą i bardziej pasującą do wiosennej aury, cytrusową wersję tego deseru.

Zdjęcie - Suflet cytrynowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Suflet cytrynowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Dziś więc lekki niczym piórko, delikatny jak obłok- suflet cytrynowy. Deser godny królewskiego stołu!

Zdjęcie - Suflet cytrynowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Suflet cytrynowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Proporcje na 4 porcje.

Zdjęcie - Suflet cytrynowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SkładnikiSposób przygotowania

W garnuszku rozgrzej masło, dodaj mąkę, rozmieszaj. Wlej mleko, dokładnie wymieszaj trzepaczką i gotuj, aż masa zgęstnieje. Dodaj esencję waniliową, ostudź.

Dodaj żółtka, sok z cytryny i skórkę cytrynową. Dokładnie wymieszaj.

Białka ubijaj ze szczyptą soli na sztywną pianę. W połowie ubijania dodaj cukier, masz uzyskać słodką, sztywną pianę (jak na bezy).

Pianę połącz z masą mleczno-jajeczną.

Naczynka wysmaruj masłem, ścianki obsyp cukrem. Wlej do naczynek surowe ciasto (pozostawiając ok. 1 cm od górnej granicy naczynek). Wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 oC na ok. 10 minut i na kolejnych 10-15 minut do temp. 210 oC.  Serwuj OD RAZU (!), na ciepło.

Kategorie przepisów