Strudel z karpiem oraz kapustą i grzybami
Czy już pracowicie rozpoczęliście Nowy Rok? Podjęte nowe wyzwania? U mnie jeszcze tak nie do końca, bo nadal jestem na urlopie i obijam się w domu;-)
Chcę Wam zaproponować kolejne danie czyszczące lodówkę. Wykorzystując wolne pomiędzy świętami, oglądając TV, wpadłam na program Karola Okrasy i szybko podchwyciłam pomysł na wykorzystanie poświątecznych resztek:-) Naprawdę fajna alternatywa do serwowania ryby.
Składniki:
- opakowanie ciasta francuskiego,
- wigilijna kapusta z grzybami lub farsz przygotowany wg tego przepisu,
- kawałki podsmażonej ryby ( u mnie karp obsmażony w mące),
- 1 papryka czerwona,
- 1 łyżka miodu,
- 1 jajko,
- sól, pieprz,
- sól morska gruboziarnista.
Przygotowanie:
Na patelni rozgrzać miód, dodać kapustę z grzybami, doprawić solą i pieprzem wg własnego uznania.Chwilę podsmazyć, a następnie wystudzić. Paprykę upiec w piekarniku pod grillem w temp. 200 stopni i włożyć do torebki foliowej do wystudzenia. Obrać ze skóry i pokroić na kawałki. Z ciasta francuskiego wyciąć dwa długie prostokąty – jeden musi być szerszy po 2 cm z każdej strony. Na węższym pasku ułożyć warstwę kapusty z grzybami Kolejne warstwy to: wyfiletowane kawałki ryby i papryka. W drugim, szerszym, kawałku ciasta zrobić nacięcia pośrodku, tak by nie przeciąć brzegów, nałożyć go na węższy prostokąt ciasta z farszem, docisnąć delikatnie brzegi, posmarować z wierzchu jajem roztrzepanym. Posypać dekoracyjnie solą morska na środku. Podawać gorące lub zimne.