Strudel z karpiem oraz kapustą i grzybami

Strudel z karpiem oraz kapustą i grzybami


Zdjęcie - Strudel z karpiem oraz kapustą i grzybami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Czy już pracowicie rozpoczęliście Nowy Rok? Podjęte nowe wyzwania? U mnie jeszcze tak nie do końca, bo nadal jestem na urlopie i obijam się w domu;-)

Zdjęcie - Strudel z karpiem oraz kapustą i grzybami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Chcę Wam zaproponować kolejne danie czyszczące lodówkę. Wykorzystując wolne pomiędzy świętami, oglądając TV, wpadłam na program Karola Okrasy i szybko podchwyciłam pomysł na wykorzystanie poświątecznych resztek:-) Naprawdę fajna alternatywa do serwowania ryby.
Zdjęcie - Strudel z karpiem oraz kapustą i grzybami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki:

  • opakowanie ciasta francuskiego,
  • wigilijna kapusta z grzybami lub farsz przygotowany wg tego przepisu,
  • kawałki podsmażonej ryby ( u mnie karp obsmażony w mące),
  • 1 papryka czerwona,
  • 1 łyżka miodu,
  • 1 jajko,
  • sól, pieprz,
  • sól morska gruboziarnista.

Przygotowanie:

Na patelni rozgrzać miód, dodać kapustę z grzybami, doprawić solą i pieprzem wg własnego uznania.Chwilę podsmazyć, a następnie wystudzić. Paprykę upiec w piekarniku pod grillem w temp. 200 stopni i włożyć do torebki foliowej do wystudzenia. Obrać ze skóry i pokroić na kawałki. Z ciasta francuskiego wyciąć dwa długie prostokąty – jeden musi być szerszy po 2 cm z każdej strony. Na węższym pasku ułożyć warstwę kapusty z grzybami Kolejne warstwy to: wyfiletowane kawałki ryby i papryka. W drugim, szerszym, kawałku ciasta zrobić nacięcia pośrodku, tak by nie przeciąć brzegów, nałożyć go na węższy prostokąt ciasta z farszem, docisnąć delikatnie brzegi, posmarować z wierzchu jajem roztrzepanym. Posypać dekoracyjnie solą morska na środku. Podawać gorące lub zimne.

Kategorie przepisów