Stir fry z tofu i z kuskusem w mleku kokosowym

Stir fry z tofu i z kuskusem w mleku kokosowym
Zdjęcie - Stir fry z tofu i z kuskusem w mleku kokosowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


























Dzisiejszym gwoździem programu jest tofu! Odezwały się we mnie wyrzuty sumienia, ponieważ zdałam sobie sprawę z tego jak bardzo nie doceniam twarogu sojowego. Wynika to z faktu, że będąc w knajpach gdzie podają tofu zawsze decyduję się ostatecznie na propozycje mięsne lub owoce morza, a sama tofu raczej nie kupuję. Nie oznacza to jednak, że uważam, że jest niesmaczne. Wręcz przeciwnie, widzę w nim ogromny potencjał, o którym dziś mi się nagle przypomniało :) Nie da się ukryć, że tofu najbardziej kojarzy się z kuchnią azjatycką. Zdecydowałam się więc na szybkie danie z woka typu stir fry. Ze względu na fakt, że tofu samo w sobie ma dość neutralny smak zadbałam o odpowiednio skomponowane smaki. Zamiast ryżu, czy makaronu ryżowego nabrałam ochoty na stir fry z kuskusem i muszę powiedzieć, że jestem zachwycona tym eksperymentem. Na koniec chciałam jeszcze szybko pochwalić tofu pod względem zdrowotnym. Tofu jest bogatym źródłem białka roślinnego, jest źródłem żelaza i wielu witamin, jest niskokaloryczne i obniża poziom cholesterolu. Samo zdrowie, a ile kulinarnych możliwości! :)
Stir fry z tofu i z kuskusem w mleku kokosowym
150 g kuskusu
180 g naturalnego tofu
marchewka
pół cukinii
cebula
2 ząbki czosnku
papryczka peperoni (z zalewy)
"garść" pędów bambusa (z zalewy)
2 ząbki czosnku
kiełki rzodkiewki, rzeżucha
165 ml mleka kokosowego
łyżka sosu ostrygowego
łyżka sosu sojowego
łyżeczka sosu rybnego
łyżka miodu
łyżka oleju lnianego
2 łyżki sosu chilli (u mnie sos chilli z ananasem)
pieprz
łyżeczka curry
szczypta kurkumy
szczypta pieprzu cayenne
łyżeczka suszonego imbiru
łyżka sezamu

1. Kuskus przyprawiamy szczyptą kurkumy i zalewamy wrzącą wodą, tak by znajdowała się ok. 0,5 cm nad kaszą. Przykrywamy talerzem i odstawiamy na 3-5 minut.
2. Łączymy sos ostrygowy, sos sojowy, sos rybny, olej lniany, miód i sos chilli. Marchewkę kroimy w słupki, cukinię kroimy wzdłuż na pół, nacinamy ponownie w połowie i kroimy w plasterki ćwiartki. Cebulę kroimy w ćwiartki i każdą cząstkę jeszcze raz na pół. Czosnek nacinamy w połowie i kroimy w półplasterki. Peperoni kroimy w plasterki.. Tofu odsączamy kroimy wzdłuż na pół, a następnie siekamy pod kątem w plastry (wyjdą z tego równoległoboki).
3. Wok rozgrzewamy, wrzucamy kawałki tofu i zalewamy przygotowaną marynatą. Smażymy mieszając przez dwie minuty. Następnie dodajemy warzywa : cebulę, czosnek, peperoni, marchewkę oraz cukinię i przyprawiamy curry, pieprzem cayenne, a także suszonym imbirem. Składniki dokładnie mieszamy i podgrzewamy przez dwie minuty. Dorzucamy przygotowany wcześniej kuskus, odsączone pędy bambusa i dolewamy mleko kokosowe. Potrząsamy wokiem i smażymy składniki przez 4 minuty.
4. Stir fry przekładamy do miseczek, posypujemy sezamem oraz ulubionymi kiełkami.

Tosia

Kategorie przepisów