Stir-fry z makaronem ryżowym i krewetkami

Stir-fry z makaronem ryżowym i krewetkami

Zdjęcie - Stir-fry z makaronem ryżowym i krewetkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Makarony w azjatyckim stylu to moja specjalność. Uwielbiam te mieszanki kwaśno-słodko-pikantnych smaków, które wprost eksplodują podczas jedzenia. Najczęściej przygotowuję chiński chow mein lub własnie makaron ryżowy, do którego pasuje niemal wszystko. Zaletą dań typu stir-fry jest ich lekkość, pełnia smaku i zarazem szybkość w przygotowaniu (no może, pomijając trochę pracochłonny etap siekania warzyw). Dzisiejsze danie przygotowałem z tego, co akurat wpadło mi w oko w pobliskim zieleniaku - zielony groszek i rzodkiewka aż się prosiły o wykorzystanie. Lubię, gdy na talerzu jest dużo kolorów, wtedy od razu wszystko lepiej smakuje. Podstawowym składnikiem dań z woka (obok warzyw) są dla mnie krewetki, więc i tym razem nie mogło być inaczej. Zanurzyłem je w pysznej i aromatycznej marynacie. Szczególnego kopa nadała jej koreańska papryka gochugaru, którą używa się do tradycyjnego kimchi. Zaprzyjaźniona sprzedawczyni na targu podarowała mi kiedyś jej saszetkę i odtąd często gości w wielu moich daniach. Jest w niej coś niesamowitego, co odróżnia ją od zwykle używanych przeze mnie płatków chili - jej głębia smaku jest niesamowita. Zapraszam do gotowania!
Zdjęcie - Stir-fry z makaronem ryżowym i krewetkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

* SKŁADNIKI na 2 porcje

Marynata i krewetki:

  • 300 g dużych krewetek
  • 1 papryczka chili
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 cm kłącza imbiru
  • 4 cebule dymki
  • sok z 1/2 limonku
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka gochugaru (lub płatków chili)
Makaron:
  • 200 g wstążek z makaronu ryżowego
  • 100 g młodego zielonego groszku (po obraniu)
  • 1/2 natki pietruszki
  • 1 pęczek rzodkiewki
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 1 czerwona papryka
  • 1 łyżka oleju kokosowego lub sezamowego
  • 1 łyżka czarnego sezamu

* PRZYGOTOWANIE Krewetki Paprykę oraz czosnek drobno posiekaj. Pokrój dymkę, a imbir zetrzyj na tartce. Dodaj pozostałe składniki marynaty i wymieszaj.

Krewetki rozmroź, umyj i obierz z pancerzy (ogonki możesz zostawić, nadają one smak daniu). Następnie zalej je marynatą i odstaw na 30 minut do godziny.

Zdjęcie - Stir-fry z makaronem ryżowym i krewetkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Makaron Paprykę pokrój w małą kostkę. Szczypiorek i natkę posiekaj. Rzodkiewkę pokrój w plasterki.

W lekko osolonym wrzątku ugotuj makaron ryżowy (czas wg przepisu na opakowaniu), a następnie zahartuj go w zimnej wodzie.

Na dużej patelni lub w woku rozgrzej olej i wrzuć krewetki. Smaż przez 3 minuty, a następnie wrzuć paprykę oraz zielony groszek. Duś wszystko przez następne 5 minut. Wrzuć makaron (możesz go również pociąć nożyczkami, żeby łatwiej się mieszało) i smaż przez 3-5 minut, cały czas mieszając. Dodaj natkę pietruszki, szczypiorek oraz rzodkiewkę i podsmaż jeszcze chwilę.

Makaron przenieś na talerz, posyp czarnym sezamem i podawaj.

Zdjęcie - Stir-fry z makaronem ryżowym i krewetkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Stir-fry z makaronem ryżowym i krewetkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów