Stir-fry z makaronem ryżowym i krewetkami
Makarony w azjatyckim stylu to moja specjalność. Uwielbiam te mieszanki kwaśno-słodko-pikantnych smaków, które wprost eksplodują podczas jedzenia. Najczęściej przygotowuję chiński chow mein lub własnie makaron ryżowy, do którego pasuje niemal wszystko. Zaletą dań typu stir-fry jest ich lekkość, pełnia smaku i zarazem szybkość w przygotowaniu (no może, pomijając trochę pracochłonny etap siekania warzyw). Dzisiejsze danie przygotowałem z tego, co akurat wpadło mi w oko w pobliskim zieleniaku - zielony groszek i rzodkiewka aż się prosiły o wykorzystanie. Lubię, gdy na talerzu jest dużo kolorów, wtedy od razu wszystko lepiej smakuje. Podstawowym składnikiem dań z woka (obok warzyw) są dla mnie krewetki, więc i tym razem nie mogło być inaczej. Zanurzyłem je w pysznej i aromatycznej marynacie. Szczególnego kopa nadała jej koreańska papryka gochugaru, którą używa się do tradycyjnego kimchi. Zaprzyjaźniona sprzedawczyni na targu podarowała mi kiedyś jej saszetkę i odtąd często gości w wielu moich daniach. Jest w niej coś niesamowitego, co odróżnia ją od zwykle używanych przeze mnie płatków chili - jej głębia smaku jest niesamowita. Zapraszam do gotowania!
*
SKŁADNIKI
na 2 porcje
Marynata i krewetki:
- 300 g dużych krewetek
- 1 papryczka chili
- 2 ząbki czosnku
- 3 cm kłącza imbiru
- 4 cebule dymki
- sok z 1/2 limonku
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka gochugaru (lub płatków chili)
- 200 g wstążek z makaronu ryżowego
- 100 g młodego zielonego groszku (po obraniu)
- 1/2 natki pietruszki
- 1 pęczek rzodkiewki
- 1 pęczek szczypiorku
- 1 czerwona papryka
- 1 łyżka oleju kokosowego lub sezamowego
- 1 łyżka czarnego sezamu
* PRZYGOTOWANIE Krewetki Paprykę oraz czosnek drobno posiekaj. Pokrój dymkę, a imbir zetrzyj na tartce. Dodaj pozostałe składniki marynaty i wymieszaj.
Krewetki rozmroź, umyj i obierz z pancerzy (ogonki możesz zostawić, nadają one smak daniu). Następnie zalej je marynatą i odstaw na 30 minut do godziny.
Makaron Paprykę pokrój w małą kostkę. Szczypiorek i natkę posiekaj. Rzodkiewkę pokrój w plasterki.
W lekko osolonym wrzątku ugotuj makaron ryżowy (czas wg przepisu na opakowaniu), a następnie zahartuj go w zimnej wodzie.
Na dużej patelni lub w woku rozgrzej olej i wrzuć krewetki. Smaż przez 3 minuty, a następnie wrzuć paprykę oraz zielony groszek. Duś wszystko przez następne 5 minut. Wrzuć makaron (możesz go również pociąć nożyczkami, żeby łatwiej się mieszało) i smaż przez 3-5 minut, cały czas mieszając. Dodaj natkę pietruszki, szczypiorek oraz rzodkiewkę i podsmaż jeszcze chwilę.
Makaron przenieś na talerz, posyp czarnym sezamem i podawaj.