„Steki” z kalafiora z sosem z boczniaków
Uwielbiam pieczone warzywa. Od marchewki po seler, wszystko co wychodzi z piekarnika jest lepsze. Nie inaczej sprawa ma się z kalafiorem. Upieczony jest wprost re-we-la-cyjny!
Osobiście, bardzo lubię skropić kalafior oliwą aromatyzowaną czosnkiem, tak przyprawiony staje się moim ulubionym warzywem na świecie! :) Dla koloru natomiast, dodałam kurkumę i taką oliwno-kurkumową pastą posmarowałam każdy kawałek warzywa, przed pieczeniem.
Wiem, że określenie „stek z kalafiora” wielu mięsożercom wyda się mocno naciągane, chodzi jednak o sposób podania- wykrojenie z główki kalafiora grubych na ok. 2 cm plastrów i podanie na talerz takich właśnie wegekotletów :)
Jeśli do ugotowania grzybowego sosu użyjcie śmietanki roślinnej, zamiast tej klasycznej, przygotujecie idealny wegański obiad!
Składniki
- steki z kalafiora
- kalafior - 1 dorodna główka
- kurkum - 1/2 łyżeczki
- oliwa aromatyzowana czosnkiem i chili - 2 łyżki (lub zwykła)
- sól, pieprz - do smaku
- sos grzybowy
- boczniaki - 250 g
- cebula - 1 szt (mała)
- śmietanka kremówka (lub śmietanka roślinna) - 1/2 szklanki
- mielona kolendra - 1/2 łyżeczki
- jasny sos sojowy - 2 łyżeczki (lub do smaku)
- sól, pieprz - do smaku
- natka pietruszki - do podania
- olej - 2 łyżki
Kalafior obierz z liści, obierz, pokrój na plastry o grubości ok.2 cm (najładniejsze "steki" wykroisz ze środka kalafiora, boczne, mniejsze kawałki upiecz po prostu w formie mniejszych porcji).
Kurkumę zmieszaj z oliwą, posmaruj tą mieszanką (najłatwiej zrobić to pędzelkiem) kalafiora, z obu stron. Dopraw solą i pieprzem. Ułóż kawałki kalafiora na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 oC, piecz ok. 30 minut- w zależności od grubości plastrów, warzywo musi być miękkie. Mniej więcej w połowie czasu pieczenia, delikatnie przełóż kawałki kalafiora na drugą stronę.
Boczniaki pokrój w cienkie (ok.1 cm) paski.
Na patelni rozgrzej olej, zeszklij na nim drobno posiekaną cebulę, dopraw kolendrą.
Dodaj grzyby i smaż, aż się zarumienią (na większym ogniu). Dopraw sosem sojowym, pieprze, zalej śmietanką. Gotuj, aż sos lekko zgęstnieje, dopraw do smaku.
Upieczony kalafior podawaj na ciepło, z sosem grzybowym, posypany świeżą natką pietruszki.