Steki z arbuza - idealne na wegańskiego grilla
O grillowanym arbuzie wspominałem Wam już w jednym przepisie na deser. Jednak dzisiaj pragnę Wam przybliżyć jego wytrawną wersję, bo w końcu ten owoc kojarzący się z latem ma do zaoferowania więcej niż może się wydawać. Tym samym pragnę złamać stereotypy, iż arbuz nadaje się tylko do słodkich potraw. Można z niego przygotować wiele fantastycznych dań, którym doda szczypty orzeźwienia. Dlatego dzisiaj mam dla Was kolejny przepis po sałatce i gazpacho na steki z arbuza. W sam raz na grilla pod chmurką czy lekki lunch w domowym zaciszu.
Publikując ten przepis, nie będę owijał w bawełnę, że steki z arbuza to idealny wegański zamiennik wołowiny, bo to oczywiście nieprawda. Może z wyglądu nieco przypominają krwisty stek, ale nadal to tylko owoc, który za sprawą odpowiednich dodatków i sposobu przygotowania podszywa się pod mięso. Wegetarianie mogą potraktować go jako oryginalny substytut, zaś mięsożercom polecam go jako smakowity dodatek do tradycyjnego grilla. W ten sposób nikt nie będzie zawiedziony, że to tylko arbuz. ?
Kluczem w przygotowaniu tej potrawy jest odpowiednia marynata, która sprawi, że owoc nabierze smaku umami i aromatu dymu. Dlatego nie może w niej zabraknąć sosu sojowego i wędzonej papryki. Ja dodaję również czosnek oraz chili, które fantastycznie podbijają smak i sprawiają, że steki z arbuza są naprawdę pyszne! Inne opcjonalne dodatki to ocet balsamiczny, sos Worcestershire (tutaj zaznaczam, że nie jest on odpowiedni dla wegetarian), sok z cytryny lub limonki oraz pasta pomidorowa. W tym przepisie znajdziecie jednak podstawowe składniki, które wystarczają w przygotowaniu świetnego arbuza z grilla. Reszta to już kwestia Waszych preferencji.
Takie steki z arbuza będą świetnie smakowały obok lekkiej sałatki, czy grillowanego sera halloumi, z którym zwykle je podaję. Można je również potraktować jako dodatek do mięsiwa i posypać pokruszoną fetą. Samego arbuza polecam upiec grillu węglowym – wtedy zyska on najwięcej aromatu, jednakże zwykła patelnia grillowa w domowych warunkach również sprawdzi się znakomicie. Mam nadzieję, że skutecznie Was przekonałem i skusicie się na taki niecodzienny stek. ?
Steki z arbuza:
- 2 kawałki arbuza bez skóry po ok. 200 g każdy
- 1 duży ząbek czosnku
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 płaska łyżeczka wędzonej papryki
- szczypta płatków chili
- 1 łyżka oleju, np. rzepakowego
- świeżo mielony pieprz
- sól
Sałatka:
- garść rukoli
- pół czerwonej cebuli
- garść pomidorków koktajlowych
- garść pestek dyni i słonecznika
- chlust oliwy z oliwek
- chlust octu balsamicznego
Steki z arbuza
- Arbuza pokrój na dwa prostokątne kawałki o grubości 1-1,5 cm, przypominające stek. Usuń z niego pestki, delikatnie posól i zawiń w ręcznik papierowy. Odstaw na 15-30 minut, aby pozbyć się nadmiaru soku.
- Przygotuj marynatę: połącz sos sojowy z olejem, płatkami chili, świeżo mielonym pieprzem, papryką wędzoną oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Mieszanką natrzyj kawałki arbuza i całość odstaw na minimum pół godziny.
- Steki smaż na mocno rozgrzanej patelni grillowej, grillu elektrycznym lub węglowym po około 5 minut z każdej strony – mają się delikatnie przypalić. Grilla można natrzeć uprzednio olejem, aby arbuz się nie przykleił.
Sałatka
- Cebulę pokrój w piórka, a pomidorki poprzekrawaj na połówki.
- Na talerzu ułóż rukolę ze wszystkimi dodatkami, a następnie świeżo usmażony stek z arbuza.
- Sałatkę polej oliwą z oliwek i octem balsamicznym. Stek możesz dodatkowo posypać większą ilością płatków chili.