Steki z arbuza - idealne na wegańskiego grilla

O grillowanym arbuzie wspominałem Wam już w jednym przepisie na deser. Jednak dzisiaj pragnę Wam przybliżyć jego wytrawną wersję, bo w końcu ten owoc kojarzący się z latem ma do zaoferowania więcej niż może się wydawać. Tym samym pragnę złamać stereotypy, iż arbuz nadaje się tylko do słodkich potraw. Można z niego przygotować wiele fantastycznych dań, którym doda szczypty orzeźwienia. Dlatego dzisiaj mam dla Was kolejny przepis po sałatce i gazpacho na steki z arbuza. W sam raz na grilla pod chmurką czy lekki lunch w domowym zaciszu.

Publikując ten przepis, nie będę owijał w bawełnę, że steki z arbuza to idealny wegański zamiennik wołowiny, bo to oczywiście nieprawda. Może z wyglądu nieco przypominają krwisty stek, ale nadal to tylko owoc, który za sprawą odpowiednich dodatków i sposobu przygotowania podszywa się pod mięso. Wegetarianie mogą potraktować go jako oryginalny substytut, zaś mięsożercom polecam go jako smakowity dodatek do tradycyjnego grilla. W ten sposób nikt nie będzie zawiedziony, że to tylko arbuz. 😉

Kluczem w przygotowaniu tej potrawy jest odpowiednia marynata, która sprawi, że owoc nabierze smaku umami i aromatu dymu. Dlatego nie może w niej zabraknąć sosu sojowego i wędzonej papryki. Ja dodaję również czosnek oraz chili, które fantastycznie podbijają smak i sprawiają, że steki z arbuza są naprawdę pyszne! Inne opcjonalne dodatki to ocet balsamiczny, sos Worcestershire (tutaj zaznaczam, że nie jest on odpowiedni dla wegetarian), sok z cytryny lub limonki oraz pasta pomidorowa. W tym przepisie znajdziecie jednak podstawowe składniki, które wystarczają w przygotowaniu świetnego arbuza z grilla. Reszta to już kwestia Waszych preferencji.

Takie steki z arbuza będą świetnie smakowały obok lekkiej sałatki, czy grillowanego sera halloumi, z którym zwykle je podaję. Można je również potraktować jako dodatek do mięsiwa i posypać pokruszoną fetą. Samego arbuza polecam upiec grillu węglowym – wtedy zyska on najwięcej aromatu, jednakże zwykła patelnia grillowa w domowych warunkach również sprawdzi się znakomicie. Mam nadzieję, że skutecznie Was przekonałem i skusicie się na taki niecodzienny stek. 😉

Steki z arbuza Wydrukuj przepis Ilość porcji: 2 Czas przygotowania: 15 minut Czas gotowania: 10 minut 10 minut Wartości odżywcze 200 kalorie 20 tłuszcz Ocena 5.0/5 ( 1 zagłosowano ) SKŁADNIKI

Steki z arbuza:

  • 2 kawałki arbuza bez skóry po ok. 200 g każdy
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 płaska łyżeczka wędzonej papryki
  • szczypta płatków chili
  • 1 łyżka oleju, np. rzepakowego
  • świeżo mielony pieprz
  • sól

Sałatka:

  • garść rukoli
  • pół czerwonej cebuli
  • garść pomidorków koktajlowych
  • garść pestek dyni i słonecznika
  • chlust oliwy z oliwek
  • chlust octu balsamicznego
PRZYGOTOWANIE

Steki z arbuza

  1. Arbuza pokrój na dwa prostokątne kawałki o grubości 1-1,5 cm, przypominające stek. Usuń z niego pestki, delikatnie posól i zawiń w ręcznik papierowy. Odstaw na 15-30 minut, aby pozbyć się nadmiaru soku.
  2. Przygotuj marynatę: połącz sos sojowy z olejem, płatkami chili, świeżo mielonym pieprzem, papryką wędzoną oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Mieszanką natrzyj kawałki arbuza i całość odstaw na minimum pół godziny.
  3. Steki smaż na mocno rozgrzanej patelni grillowej, grillu elektrycznym lub węglowym po około 5 minut z każdej strony – mają się delikatnie przypalić. Grilla można natrzeć uprzednio olejem, aby arbuz się nie przykleił.

Sałatka

  1. Cebulę pokrój w piórka, a pomidorki poprzekrawaj na połówki.
  2. Na talerzu ułóż rukolę ze wszystkimi dodatkami, a następnie świeżo usmażony stek z arbuza.
  3. Sałatkę polej oliwą z oliwek i octem balsamicznym. Stek możesz dodatkowo posypać większą ilością płatków chili.

Kategorie przepisów

Podobne przepisy