Steki wołowe z grilla marynowane w whiskey

Steki wołowe z grilla marynowane w whiskey
Zdjęcie - Steki wołowe z grilla marynowane w whiskey - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Steki wołowe z grilla marynowane w whiskey - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Steki wołowe z grilla marynowane w whiskey - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Steki wołowe z grilla marynowane w whiskey - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Steki wołowe z grilla marynowane w whiskey - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Steki wołowe z grilla marynowane w whiskey - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Steki wołowe z grilla marynowane w whiskey - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Steki wołowe z grilla marynowane w whiskey - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 600 g steku wołowego (2 sztuki)
  • 40 g masła
  • 4 gałązki tymianku
  • 3 łyżki whiskey
  • 3 łyżki oleju Kujawski z czosnkiem
  • 3 lekko rozgniecione ziarna czarnego pieprzu
  • ½ ząbka czosnku
Przygotowanie Whiskey wymieszać z olejem Kujawskim z ziołami, dodać 3 gałązki tymianku i pieprz. Steki ułożyć w naczyniu, zalać marynatą i wetrzeć ją w mięso. Przykryć, odstawić do lodówki na co najmniej 12 godz.


Steki wyjąć min. 2 godz. przed grillowaniem.

Masło rozetrzeć z listkami z pozostałej gałązki tymianku i czosnkiem, doprawić solą. Mocno schłodzić.


Mięso, tuż przed grillowaniem, oprószyć solą od strony, którą układamy na ruszcie. Steki grillować na rozgrzanym ruszcie po 3 min. z każdej strony lub krócej/dłużej wg upodobań. Gotowe steki odłożyć na 3 min. na bok, na zimną kratkę, żeby soki wewnątrz mięsa zostały równomiernie rozprowadzone.

Podawać z masłem ziołowym.



Przepis pochodzi z www.pelnytalerz.blogspot.com

Kategorie przepisów