Stek z rostbefu z masłem z suszonych pomidorów na szparagach
O stekach i polędwicy wołowej pisałam już niejednokrotnie w notkach: Jak zadowolić mężczyznę kulinarnie #1 i Jak zadowolić mężczyznę kulinarnie #2. W tej drugiej, opisałam o tym jak moi koledzy mieli trudność z zakupem taniej, a przy tym wysokiej jakości polędwicy wołowej, przez co odkładaliśmy wspólny wieczór ze stekami aż 3 miesiące. Wiadomo, że polędwica do najtańszych rarytasów nie należy, a tak się składa, że steki to ulubione danie mojego mężczyzny. Dlatego pojawia się u nas na specjalne okazje, a na co dzień znalazłam inny kompromis - steki z rostbefu. Nieważne jak będziecie się starać mięso to będzie miało zawsze inną strukturę i smak. Nie oznacza to jednak, że tak przygotowane steki są niedobre. Wręcz przeciwnie, są przepyszne, szczególnie jeśli wcześniej mięso zostanie zamarynowane. Steki podane na szparagach, z masłem z moich ulubionych suszonych pomidorów, a do tego z dodatkiem kaparów to naprawdę orgia smaków dla podniebienia. Na talerzu występują przecież same fantastyczne rarytasy, a w połączeniu razem to prawdziwa uczta dla zmysłów. Gdyby rostbef podmienić na polędwicę wołową to prawdopodobnie byłoby to moje nowe ulubione danie. Muszę koniecznie spróbować wersji z polędwicą, a tymczasem zachęcam Was także do przyrządzania tej pysznej kombinacji z rostbefem. Osobiście wolę steki medium rare, ale tym razem prezentuję przepis na ich krwistą wersję. Ostatnio ich przygotowanie dopracowałam do perfekcji, robiąc dla kolegów w ten sposób ponad kilogram mięsa :)
Stek z rostbefu z masłem z suszonych pomidorów na szparagach
- 2 steki z rostbefu (po ok. 200 g każdy)
- pęczek szparagów
- łyżka soli gruboziarnistej
- łyżeczka soku z cytryny
- Marynata:
- 2 liście laurowe
- 2 gałązki świeżego rozmarynu
- 2 ziela angielskie
- łyżka sosu Worcestershire
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- Masło z suszonych pomidorów:
- 100 g masła
- 6 suszonych pomidorów
- garść świeżej bazylii
- 2 łyżki kaparów
- świeżo mielony pieprz
- Zaczynamy od marynaty na steki. Minimum 2 godziny przez przygotowaniem do moździerza wrzucamy ziarna pieprzu, ziele angielskie, liście laurowe i świeży rozmaryn. Dolewamy sos Worcestershire oraz oliwę i ucieramy. Gotową pastą smarujemy steki i wkładamy do lodówki by mięso się zamarynowało.
- Pół godziny przed smażeniem, wyciągamy steki z lodówki, aby osiągnęły temperaturę pokojową. W tym czasie możemy przygotować masło z suszonych pomidorów.
- Do wysokiego naczynia wrzucamy kawałki masła, suszone pomidory, bazylię i doprawiamy sporą ilością pieprzy. Blenderem miksujemy na gładką masę. Utworzone pomidorowe masełku przekładamy do foliowej torebki tworząc "serdelek" i wkładamy do zamrażalnika.
- Szparagi myjemy, odrywamy twardą końcówkę od dołu i ewentualnie ostrożnie obieramy do 1/3 wysokości (zależnie od ich gatunku). Gotujemy na parze przez 15 minut.
- Steki przed smażeniem przyprawiamy z dwóch stron odrobiną soli gruboziarnistej, dzięki utworzy nam się chrupiąca skórką.
- Rozgrzewamy patelnię do grillowania. Na rozgrzany "ruszt" kładziemy steki i smażymy przez 3 minuty z każdej strony, w tym czasie nie dotykamy mięsa i nie przemieszczamy go na patelni.
- Po 6 minutach steki przekładamy na folię aluminiową. Na każdą porcję mięsa kładziemy gałązkę rozmarynu i oblewamy odrobiną oliwy. Szybko zawijamy szczelnie w pakunek i zostawiamy na kilka minut, by mięso odpoczęło.
- Ugotowane na parze szparagi rozkładamy na talerzach, skrapiamy je odrobiną soku z cytryny, a następnie kładziemy na nie steki. Wyciągamy masło z zamrażalnika i kroimy na "plasterki". Na każdy stek kładziemy porcję pomidorowego masła i posypujemy kaparami. Podajemy do razu.
Tosia