Staropolski żurek na zakwasie
Żurek to najbardziej tradycyjna zupa wielkanocna. Dlatego nie może jej zabraknąć na świątecznym stole. W zależności od regionu i tradycji domowych może być przygotowany na bazie bulionu warzywnego lub mięsnego. U mnie konieczny jest dodatek wędzonych żeberek, które nadają zupie pysznego aromatu. Spróbujcie!
Żurek na domowym zakwasie żytnim składniki:- 2 szklanki zakwasu żytniego
- 2 l. wody
- włoszczyzna
- 2 liście laurowe
- 4-5 ziaren ziela angielskiego
- 300-400g wędzonych żeberek
- 0,5 kg białej kiełbasy
- 2 łyżki majeranku
- 200 ml śmietany kremówki
- sól, pieprz
dodatkowo:
- jajka ugotowane na twardo
Na początek wstawiam bulion warzywny. Obraną włoszczyznę zalewam wodą, dodaję przyprawy i gotuję na małym ogniu przez 2 godziny. Dodaję wędzone żeberka. Gotuję ok 30 minut. Na koniec dodaję surową białą kiełbasę. Zagotowuję i wyłączam kuchenkę. Białą kiełbasę należy parzyć przez 30 minut (a nie gotować).
Po tym czasie wyjmuję wszystkie warzywa i mięso z bulionu. Dodaję zakwas i gotuję przez ok 10 minut.
Garnek zdejmuję z gazu, wciskam czosnek, dodaję majeranek. W osobnym naczyniu wlewam kilka łyżek żurku do śmietany. Tak zahartowaną śmietanę dodaję do zupy. Doprawiam wg uznania.
Podaję z pokrojoną w plasterki kiełbasą i gotowanym jajkiem.