Spätzle z czosnkiem niedźwiedzim
Czosnek niedźwiedzi nie tylko zabarwi spätzle na cudy wiosenny, zielony kolor, doda też delikatnego pikantnego posmaku. Świetnie się sprawdzi jako dodatek do mięsnych dań z sosami, ale solo z przysmażoną cebulką z patelni i serem zadowoli podniebienie nie jednego smakosza. Możesz je zrobić w całości z mąki, bez dodatku grysiku. Każda okazja jest dobra, by ten "cud natury" jakim jest czosnek niedżwiedzi przemycić do menu. Czy wiesz, że to najbogatsza w siarkę roślina w Europie? Siarka z kolei aktywuje całą gamę enzymów odpowiedzialnych za odtruwanie organizmu z metali ciężkich, pestycydów i innych chemicznych substancji. Naprawdę warto zapolować na czosnek niedżwiedzi.
Składniki:
125 g mąki orkiszowej jasnej
125 g grysiku orkiszowego
2 jajka L
120 ml gazowanej wody mineralnej
10-12 listków czosnku niedźwiedziego
1/2 łyżeczki soli
gałka muszkatałowa
1 łyżka oleju
Wykonanie:
- listki czosnku niedźwiedziego umyć i osuszyć. Pokroić, dodać łyżkę oliwy lub oleju i zblendować na puree
- mąkę, grysik, jajka, przyprawy i wodę mineralną zmiksować na gładką masę bez grudek. Dodać zielone puree z czosnku niedźwiedziego i wymieszać
- w dużym garnku zagotować osoloną wodę. Przez sitko do spätzli przecierać ciasto na osolony wrzatek. Gdy kluseczki wypłyną, odczekać moment, aż wyrażnie zwiększą objętość i wyławiać łyżką cedzakową
- klasycznie podane spätzle należy po wyłowieniu wymieszać na patelni z podsmażona cebulką, następnie posypać startym twardym serem górskim. Wymieszać i podawać natychmiast. Moje kluseczki podałam z klopsikami w sosie pomidorym
SMACZNEGO !