Spaghetti ze szpinakiem, serem pleśniowym i orzechami (jeszcze panieński) ;)

Spaghetti ze szpinakiem, serem pleśniowym i orzechami (jeszcze panieński) ;)

Nie było mnie tu jakiś czas, ponieważ przygotowania ślubno-weselne pochłonęły mnie bez reszty. Finalnie jednak wszystko się udało się znakomicie i tak oto od kilku dni jestem szczęśliwą młodą żonką :)))

Teraz emocje powoli opadają i powoli wracam do codzienności.
Wpisem tym wspominam jednak nie mój ślub, a wieczór panieński, który odbył się tydzień wcześniej. Dziewczyny zorganizowały dla mnie imprezę w stylu francuskim, z winem i pysznymi francuskimi serami i wędlinami. Była to bardzo miła niespodzianka i naprawdę fajnie spędzony wieczór ;) A jako prezent otrzymałam m.in. fartuszek dobrej żony, który szczególnie przypadł mi do gustu.

Po panieńskim zostało mi sporo serów, postanowiłam więc zrobić spaghetti z serami pleśniowymi i szpinakiem, jako że właśnie mamy sezon. Potrawa ta może nie do końca zgodna jest z sentencją na fartuszku, bo mój M. nie przepada (delikatnie mówiąc) za szpinakiem, jednak spora ilość sera go obłaskawiła i ostatecznie nie tylko zjadł całą porcję, ale i pochwalił :D
Zresztą, wtedy nie byłam jeszcze żoną, więc nie czułam się zobowiązana do niczego :P

Bo ten makaron jest po prostu pyszny – o!

Zdjęcie - Spaghetti ze szpinakiem, serem pleśniowym i orzechami (jeszcze panieński) ;) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
SPAGHETTI ZE SZPINAKIEM, SEREM PLEŚNIOWYM I ORZECHAMI
(2 porcje)
180g spaghetti,
1 pęczek świeżego szpinaku,
1 nieduży krążek sera camembert,
50g sera gorgonzola lub innego z niebieską pleśnią,
kilka łyżek mleka,
1 duży ząbek czosnku,
sól i pieprz,
kilka sztuk orzechów włoskich,
1 łyżka oliwy

Orzechy grubo pokruszyć i lekko podprażyć je na suchej patelni. Zdjąć z patelni i odstawić.
Z pęczka szpinaku oddzielić liście od łodyg i dokładnie umyć je pod bieżącą wodą. Osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki.
Na patelni rozgrzać oliwę, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz szpinak. Dusić kilka minut, aż szpinak zmięknie.
Z sera camembert odkroić skórkę, a środek dodać do szpinaku wraz z gorgonzolą i kilkoma łyżkami mleka. Gotować chwilę, mieszając, aż sery się rozpuszczą. Doprawić do smaku pieprzem, ewentualnie solą (ja nie soliłam, wg mnie sery dodają już wystarczającej słoności).
Makaron ugotować w osolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu. Odcedzić i od razu wymieszać z sosem szpinakowo-serowym.
Na koniec posypać orzechami.

Kategorie przepisów