Spaghetti z pesto z rukoli z krewetkami
Jedno z najlepszych spaghetti, jakie jadłam.
Fenomenalne, kremowe pesto z rukoli w połączeniu z makaronem i chrupiącymi, aromatycznymi, pikantnymi krewetkami.
Tak jadać mogę codziennie!:)
Bajeczka!
Składniki (na 2 porcje):
pesto z rukoli
- opakowanie (250g) rukoli
- 70g słonecznika
- 0.5 szklanki oleju/oliwy
- 3 ząbki czosnku
- 50g parmezanu
- sól, pieprz
- 0.5 papryczki chilli
- 250-300g krewetek tygrysich (świeżych)
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka masła
- makaron spaghetti (300g)
Krewetki pozbawić pancerza.
Na łyżeczce masła podsmażyć, posiekany ząbek czosnku, posiekaną, papryczkę chilli i krewetki (smażyć 3-4 minuty).
Zrobić pesto.
Rukolę zmiksować ze słonecznikiem, olejem, czosnkiem,parmezanem.
Doprawić solą i pieprzem.
Makaron, ugotować według instrukcji na opakowaniu, w osolonej wodzie.
Do ugotowanego makaronu, przełożyć połowę pesto z przepisu powyżej i dokładnie wymieszać.
Przed podaniem, makaron obłożyć krewetkami.
Podawać na ciepło.