Spaghetti z pesto bazyliowo-pistacjowym
- Wynik: 15
- Czas przygotowania: 15minuty
- Czas gotowania: 15minuty
Bujnie rozwijający się krzaczek bazylii zmobilizował mnie do zrobienia tego pesto. Niestety, nie znalazłam żadnych orzechów w domu i już prawie miałam zrezygnować, kiedy mój wzrok padł na pistacje. Kupiłam je niedawno, bez specjalnego zamiaru, jednak teraz przydały się idealnie.
Składniki- makaron spaghetti - 300 g
- pistacje - 1 garść
- bazylia - 1 pęczek
- oliwa - ok. 100 ml
- papryczka chilli - 1
- sól morska - 2 szczypty
- pieprz - 1/2 łyżeczki
- czosnek - 2 ząbki
- parmezan
Listki bazylii, czosnek, pistacje, sól, pieprz i oliwę umieścić w kielichu blendera i dokładnie zmiksować. Dodać pokrojoną w cienkie paseczki chilli oraz starty parmezan. Wymieszać.
W garnku zagotować wodę z solą i łyżką oliwy. Ugotować makaron al dente. Gdy jest już gotowy odcedzić. Gorący makaron wymieszać z pesto i natychmiast podawać. Posypać dodatkowo parmezanem i świeżo mielonym pieprzem.
Smacznego:)